Procurorul Oana Schmidt Hăineală nu a putut îndeplini mandatul primit din partea CSM pentru Conferința miniștrilor Justiției din țările membre ale Consiliului Europei, organizată la Sofia. Sarcina primită la București a fost schimbarea unui articol din Documentul de bază - Planul de acțiune pentru consolidarea independenței și imparțialității Justiției, precondiție a statului de drept.
Ce nu convenea ,,statului de drept” românesc din acest Plan de acțiune? Capitolul Potejarea independenței judecătorilor stipulează ,,prevenirea interferenței din partea funcțiilor de conducere din ierarhia judiciară și definirea competențelor serviciilor de procuratură pentru a asigura că judecătorii sunt protejaţi de presiuni şi pot acţiona liberi pentru a aproba sau pentru a respinge acţiunile procurorilor” (sublinierea noastră).
O comisie de lucru a CSM a considerat că formularea din Planul de acțiune se impune schimbată ca ,,să nu creeze aparenţa că judecătorii pot face obiectul unor presiuni din partea procurorilor”.
Precum chelul care își pune mâna în cap, și mai-marii RPR (Republica Procurorilor România) voiau să bage gunoiul sub preșul pus de Consiliul Europei, propunând o formulare corectă (!!), care ar fi ,,definirea competențelor serviciului de procuratură pentru a se asigura că judecătorii au la dispoziţie toate garanțiile pentru realizarea în mod obiectiv a justitiei”. Mesagerul Hăineală nu a reușit să schimbe Planul de acțiune, golind de conținut o formulare clară. Poate de aceea, stătea la poza de familie a reuniunii de la Sofia, imortalizată la ora 9.45, în 21 aprilie, la hotel Balcan, discret plasată pe rândul din spate.
Planul de acțiune al CE, aprobat fără contribuția doamnei Prună, absentă la reuniunea miniștrilor, mai prevede și eliminarea din CSM a reprezentanţilor puterii executive şi legislative, cu funcții de facto. De asemenea, Consiliul Europei impune țărilor membre măsuri pentru funcționarea asociațiilor profesionale ale judecătorilor, astfel încât să reprezinte efectiv interesele acestora.
Cum se va încheia procedura CSM împotriva Gabrielei Bârsan, președintele Asociației Magistraților din România după Planul de acțiune?