x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Înalta Curte, informatoarea SRI

Înalta Curte, informatoarea SRI

de Ion Alexandru    |    19 Iun 2018   •   12:33
Înalta Curte, informatoarea SRI
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Protocolul încheiat între SRI, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General, în plină campanie electorală prezidenţială din anul 2009, a fost desecretizat. Cooperarea, transpusă pe şase pagini redactate şi semnate de George Maior, Laura Codruţa Kovesi şi Nicolae Popa, arată cum a fost în mod real instituit câmpul tactic în Justiţie şi faptul că judecătorii de la Înalta Curte au devenit, astfel, informatori ai Serviciului Român de Informaţii.

Definitivarea cooperării dintre serviciul secret, instanţa supremă şi parchet a fost definitivată în 2 septembrie 2009, când ÎCCJ, prin preşedintele de atunci al instanţei, Nicolae Popa, a parafat protocolul. SRI pregătise documentaţia încă din 4 iunie 2008, iar Laura Kovesi a semnat protocolul în data de 21 august 2009. Semnatarii protocolului, aşa cum se menţionează în document, invocă “principiul coerenţei şi continuităţii”, potrivit căruia părţile trebuie să “conlucreze permanent şi să asigure un cadru unitar”, pentru realizarea obiectivelor.

Cooperarea propriu-zisă constă în “realizarea măsurilor ce vizează activitatea desfăşurării unor activităţi de culegere de  informaţii prin restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fndamentale” şi “desfăşurarea altor activităţi, circumscrise îndeplinirii responsabilităţilor ce le revin părţilor”.

Înţelegere în vigoare

Printre obiectivele acestui protocol se regăseşte obligaţia punerii la dispoziţie a informaţiilor, datelor şi materialelor relevante pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi asigurarea protecţiei acestora, dar şi elaborarea şi derularea de către terţi, în domeniile complementare, de strategii, acţiuni şi programe comune. Astfel, la cererea SRI, Parchetul General solicită Înaltei Curţi emiterea mandatelor de siguranţă naţională, documentaţia fiind semnată de procurorul general. Înalta Curte, la cererea Parchetului, dispune eliberarea mandatelor, atunci când o consideră justificată.

Prin sintagma “cooperare”  în vederea “culegerii de informaţii”, atât procurorii, cât şi judecătorii din instituţiile semnatare ale protocolului au devenit informatori ai SRI, lucru interzis de Legea 303/2004, care arată că “magistraţii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”, iar “aceştia completează anual în acest sens declaraţii pe propria răspundere, potrivit legii penale”.

Protocolul a fost desecretizat, însă nu se menţionează nicăieri că el a fost şi denunţat, prevederile lui fiind încă în vigoare.

Fosta conducere a ÎCCJ neagă că a semnat protocolul

Nicole Popa, fostul preşedinte al ÎCCJ, a cărui semnătură apare pe protocol, susţine că nu a semnat niciodată un astfel de document şi că el, la momentul parafării, nu mai îndeplinea funcţia de şef al instanţei supreme. Mai mult, Popa a declarat, pentru Q Magazine, că “un judecător nu are ce căuta să facă parte dintr-o asemenea ecuaţie”. Mandatul lui Nicolae Popa de şef al ÎCCJ a încetat, oficial, în 14 septembrie 2009, prin decret semnat de Traian Băsescu.

Persoana care a asigurat interimatul, până la numirea Liviei Stanciu, judecătoarea Lidia Bărbulescu, susține la rândul ei, că nu a avut cunoștință despre existența unui astfel de protocol.

 

 

×