x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministrul Justiției, reacție la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității

Ministrul Justiției, reacție la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității

de Redacția Jurnalul    |    20 Iun 2023   •   13:30
Ministrul Justiției, reacție la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității

Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, spune că respectă dreptul magistraților la libera exprimare, după ce mai multe instanțe din țară au decis încetarea activității din cauza nemulțumirii legate de pensiile de serviciu, dar spune că pornește de la premisa că problemele se pot soluționa prin dialog.

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, spune Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției afirmă că proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

„Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat”, adaugă ministrul Alina Gorghiu.

Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

„MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Judecătorii de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel București și Curtea de Apel Alba Iulia, suspendă activitatea nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu. Ei vor judeca doar cauzele urgente. Astfel, în timpul protestului care va începe miercuri, în materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie, iar în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu instanţa pensie