x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi: Cercetările în dosarul Microsoft continuă; pentru infracţiunile de abuz în serviciu trebuie să stabilim prejudiciul

Kovesi: Cercetările în dosarul Microsoft continuă; pentru infracţiunile de abuz în serviciu trebuie să stabilim prejudiciul

10 Apr 2016   •   11:47
Kovesi: Cercetările în dosarul Microsoft continuă; pentru infracţiunile de abuz în serviciu trebuie să stabilim prejudiciul

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la un post de televiziune, că cercetările din dosarul Microsoft continuă în privinţa celorlalte persoane, în special foşti miniştri, urmărite penal pentru spălare de bani şi abuz în serviciu, fiind dispuse analize financiare pentru a dovedi prejudiciul exact.

"În dosar se continuă cercetările. (...) S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunile de spălare de bani, inclusiv faţă de persoane care au fost cercetate în faza iniţială. Alte persoane, şi mă refer în special la cei care au avut calitate de foşti miniştri, sunt cercetate şi învinuite pentru abuz în serviciu", a explicat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a spus, la emisiunea "După 20 de ani", că pentru dovedirea acestor acuzaţii este nevoie ca procurorii să stabilească cu precizie prejudiciul şi din acest motiv au fost dispuse analize financiare şi rapoarte de constatare, care speră că vor fi finalizate în curând.

În ceea ce priveşte condamnările din primul lot al dosarului - în care au fost trimişi în judecată o parte dintre inculpaţi pentru fapte de trafic de influenţă, luare şi dare de mită - Kovesi a precizat că DNA a făcut apel la decizie, însă mai multe detalii vor fi oferite atunci când magistraţii vor prezenta şi motivările.

"Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în şedinţa de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel o să vizeze atât latura penală, ceea ce include şi chestiunile privind pedepsele, dar şi latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare şi anumite dispoziţii legale care s-au aplicat", a spus Kovesi.

Completul de judecată din dosarul "Microsoft", format din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat, joi, pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar.

Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Procurorii DNA ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

La ultimul termen, cei patru inculpaţi din dosarul "Microsoft" au spus că îşi regretă faptele şi au cerut să primească pedepse cu suspendare, inclusiv cu prestare de muncă în folosul comunităţii, în timp ce DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare.

Judecarea în dosarul "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

 

News.ro

×