„Potrivit sesizării de neconstituționalitate reglementarea propusă nu a ținut cont de întregul ansamblu normativ al Codului penal, astfel încât norma adoptată să aibă o integrare firească și coerentă în raport cu alte infracțiuni mai grave. Înăsprirea unor reglementări nu a ținut cont de faptul că s-ar putea ajunge la situația în care, într-un anumit context, infracțiunea de ucidere din culpă, faptă care are ca efect suprimarea vieții unei persoane, să fie sancționată cu o pedeapsă mai mică decât cea referitoare la tulburarea ordinii și liniștii publice, ținând cont de circumstanțele agravante pe care le introduce propunerea legislativă. Acest lucru este o încălcare evidentă a principiului proporționalității sancțiunilor și pedepselor consacrat de Constituție și o contradicție în politica penală a statului român”, potrivit unui comunicat de presă.
Conform semnatarilor, redactarea propusă „dovedește carențe din punct de vedere al clarității și preciziei normei penale de incriminare, fapt care permite o interpretare echivocă și aplicarea sa în mod discreționar și abuziv”.
„Acest lucru contravine bogatei jurisprudențe a Curții Constituționale referitoare la accesibilitatea și previzibilitatea legii, atribute fundamentale pentru respectarea principiului securității raporturilor juridice și pentru garanțiile constituționale împotriva arbitrariului. Mai mult decât atât, în expunerea de motive a proiectului votat nu este cuprinsă nicio justificare/fundamentare bazată pe studii sau statistici a formulei legislative propuse din perspectiva necesității măririi pedepselor, lucru care contravine normelor minimale de tehnică legislativă obligatoriu a fi respectate în activitatea de elaborare și adoptare a actelor normative”, se menționează în finalul comunicatului.
(sursa: Mediafax)