Poliţiştii români au efectuat joi o misiune de preluare, sub escortă, a unui bărbat de origine marocană, în vârstă de 44 de ani, pe numele căruia a fost emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor la regimul stupefiantelor şi constituire a unui grup criminal organizat.
"Acesta este bănuit că, în perioada aprilie - iunie 2016, împreună cu alte persoane, a iniţiat şi constituit un grup criminal organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional şi intern de droguri de mare risc", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis joi AGERPRES.
El ar face parte din gruparea de traficanţi de droguri care a încercat, în vara acestui an, să introducă 2,5 tone de cocaină prin Portul Constanţa, acţiune dejucată de procurorii DIICOT.
Bărbatul fusese reţinut de autorităţile spaniole pe 2 iulie.
Procurorii DIICOT au făcut o captură record de droguri în Portul Constanţa, pe 1 iulie, unde au fost descoperite aproximativ două tone şi jumătate de cocaină, ascunse în patru containere care au fost descărcate de pe un vapor.
Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara atunci că şase persoane au fost reţinute în acest caz, dintre care cinci în România - cetăţeni columbieni şi lituanieni. A şasea persoană, liderul reţelei, care este de origine marocană şi are cetăţenie olandeză şi spaniolă, a fost reţinută în Spania.
Drogurile erau ascunse în structura a patru containere şi urmau să fie transportate, pe cale terestră, cu camioane de marfă. Cocaina provenea din America de Sud, în special din Columbia, şi avea ca destinaţie Olanda, de unde urma să fie distribuită în alte state din vestul Europei.
Claudiu Cucu, şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, preciza că valoarea drogurilor pe piaţa neagră se ridică la peste 600 milioane de euro.
La această anchetă au participat procurori DIICOT şi peste 150 de poliţişti români, în cooperare cu autorităţi judiciare din SUA, Spania şi state din America de Sud. AGERPRES