x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mai mulți responsabili de achiziții publice de la Institutul Clinic Fundeni, judecați pentru luare de mită

Mai mulți responsabili de achiziții publice de la Institutul Clinic Fundeni, judecați pentru luare de mită

02 Iun 2020   •   15:41
Mai mulți responsabili de achiziții publice de la Institutul Clinic Fundeni, judecați pentru luare de mită

Fostul director financiar-contabil și fostul șef al Biroului de Achiziții Publice din cadrul Institutului Clinic Fundeni au ajuns în fața instanței după ce au recunoscut că au luat mită și au ajutat niște oameni de afaceri, în mod ilegal, să încheie contracte cu unitatea medicală, conform DNA.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a următorilor inculpați: Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, și Adrian Pârvulescu, la data faptelor șef Birou Achiziții Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cei doi vor fi judecați pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și pentru luare de mită, în formă continuată.

Conform anchetatorilor, Emilia Grigore și Adrian Pârvulescu le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informații nedestinate publicității, astfel încât aceștia să poată încheia mai multe contracte de echipamente și produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. Cei doi inculpați ar fi oferit informațiile nedestinate publicității atât anterior organizării procedurilor de achiziție publică, cât și în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 - februarie 2016.

Ulterior, contractele au și fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informațiile respective.

„Concret, informațiile nedestinate publicității oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziții publice al spitalului, etc. De asemenea, documentația de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificații tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obținut de la persoanele care controlau acele societăți”, precizează DNA.

În urma demersurilor celor doi, contractele de achiziție publică au fost atribuite către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condițiile stipulate în documentația de atribuire.

„Într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008-30 septembrie 2012, inculpații Grigore Emilia și Pârvulescu Adrian ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion și excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpați sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziție publică prin licitație)”, menționează procurorii anticorupție.

Pe parcursul urmăririi penale, în vederea confiscării speciale, s-au instituit măsuri asiguratorii cu privire la această sumă totală consemnată de cei doi inculpați într-un cont bancar.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor de care sunt acuzați, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mită Institutul Clinic Fundeni