x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Membri ai clanului Corduneanu în frunte cu liderul, condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 luni şi 10 ani de închisoare

Membri ai clanului Corduneanu în frunte cu liderul, condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 luni şi 10 ani de închisoare

10 Mar 2016   •   20:17
Membri ai clanului Corduneanu în frunte cu liderul, condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 luni şi 10 ani de închisoare

Bogdan Constantin, liderul clanului Cordunenilor, şi 24 de membri ai grupării de crimă organizată au fost condamnaţi, joi, la pedepse cu executare cuprinse între şase şi 10 ani de închisoare, în vreme ce alte două persoane au fost achitate, de Tribunalul Maramureş.

Liderul clanului Corduneanu, Bogdan Constantin, a fost condamnat, joi, la 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de trafic de persoane şi minori, lipsire de libertate şi spălare de bani, şantaj şi instigare la accesarea fără drept a unor sisteme informatice, instigare la interceptarea fără drept a unei transmisii informatice nepublice şi instigarea la transferarea neaturoizata a unor date informatice.

Câte 8 ani de închisoare au primit şi Marian Simion, Viorel Potorac şi Vasile Ursariu.

Alături de aceştia au fost condamnaţi pentru unele dintre aceleaşi fapte sau fapte similare, la câte 10 ani de închisoare, Vasile Călin, Marian Vasiliu, Gabriel Maleş, Iulian Dănuţ Ilincariu, Carmen Mihalcea, Radu Adrian Prundeanu şi Ioan Ciubotariu.

Judecătorii au mai stabilit pedepse de 5 ani de închisoare pentru Petronela Tiugă, Iulian Cătălin Bogdan, Ciprian Tănasă-Panagachi, Mihail Sorin Rîznic, Constantin Darie şi Valeriu Florin Andrei.

Au mai fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare cu executare Mihai Silviu Corduneanu, Daniel Tîrşu, Lelena Călin şi Ciprian Toma şi la câte 3 ani de închisoare cu executare Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan şi Silviu Iulian Gîtlan.

Instanţa condamnat-o şi pe Alice Juncu la şase luni de închisoare cu executare şi a stabilit totodată încetarea procesului penal in cazul unora dintre inculpaţi pe motiv de prescriere.

Totodată, toţi cei condamnaţi au fost obligaţi de instanţă să plătească prejudiciile produse, prin faptele pentru care au fost condamnaţi, părţilor civile din dosar între care se numără mai multe instituţii bancare şi persoane fizice.

Decizia de joi nu este definitivă si poate fi contestată de părţile din dosar, dar şi de procurorii DIICOT.

Anchetatorii DIICOT de la Iaşi au deferit justiţiei, în 5 iulie 2010, 27 de membri ai clanului Corduneanu, în frunte cu liderul grupării, Bogdan Constantin.

Alături de acesta au fost judecaţi Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan, Petronela Tiugă, Vasile Călin, Gheorghe Rusu, Marian Simion, Iulian Cătălin Bogdan, Viorel Potorac, Mihai Silviu Corduneanu, Silviu Iulian Gîtlan, Marian Vasiliu, Gabriel Maleş, Iulian Dănuţ Ilincariu, Ciprian Tănasă-Panagachi, Daniel Tîrşu, Radu Adrian Prdundeanu, Carmen Mihalcea, Lelena Călin, Ioan Ciubotariu, Ciprian Toma, Mihail Sorin Rîznic, Constantin Darie, Gheorghe Crîşmaru, Vasile Ursariu, Alice Juncu, Valeriu Florin Andrei.

Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, iniţial gruparea a fost constituită pe criteriul apartenenţei familiale, iar ulterior a devenit o reţea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparţineau membrilor familiei Corduneanu, palierul de execuţie fiind asigurat de către ceilalţi membri ai grupului.

Liderul grupării este Bogdan Constantin, fost Corduneanu, care, "raportat la statutul său de sportiv de mare performanţă", dar şi la faptul că este cel mai în vârstă dintre membrii familiei Corduneanu, "a dobândit un ascendent incontestabil asupra tuturor membrilor grupului", potrvit DIICOT.

Reţeaua de criminalitate transfrontalieră "Corduneanu" avea legături în plan intern, potrivit procurorilor, pe raza altor judeţe, dar şi extern, pe teritoriul altor state precum Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania, Irlanda.

Inculpaţii au fost judecaţi pentru comiterea unui număr impresionant de infracţiuni grave, toate specifice formelor actuale de criminalitate organizată, respectiv trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracţiuni bancare, înşelăciuni imobiliare, infracţiuni cu violenţă (şantaj), infracţiuni informatice, totul cu scopul de a obţine importante beneficii materiale dar şi al asigurării supremaţiei şi notorietăţii infracţionale zonale.

Sursa: news.ro

×