x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Membrul “completelor de execuție” de la ÎCCJ, judecătorul Ionuț Matei, iese, mâine, la pensie

Membrul “completelor de execuție” de la ÎCCJ, judecătorul Ionuț Matei, iese, mâine, la pensie

de Ion Alexandru    |    15 Apr 2021   •   07:47
Membrul “completelor de execuție” de la ÎCCJ, judecătorul Ionuț Matei, iese, mâine, la pensie

Unul dintre cei mai de temuți judecători, dacă nu chiar cel mai temut magistrat de la Înalta Curte de Casație și Justiție, considerat un apropiat al sistemului, membru al așa-ziselor completuri de execuție, părăsește, mâine, cariera de magistrat. Este vorba despre celebrul Ionuț Matei, membru al Completului de 5 Judecători de penal de la ÎCCJ care a pronunțat controversata decizie de condamnare în dosarul “Ferma Băneasa” a avocatului Robert Roțu, condamnare care a scandalizat practic lumea juridică. Secția de Judecători a CSM a primit, însă, ieri, și o a doua cerere de pensionare din partea unui al doilea judecător care a făcut parte din acest complet. Este vorba despre Florentina Dragomir. Iar Consiliul are, pentru ședința din data de vineri, pe masă încă patru cereri de pensionare formulate de judecători de la instanța supremă, la care se adaugă alte trei solicitări similare formulate de magistrați-asistenți de la ÎCCJ.

 

Ședința de vineri, 16 aprilie 2021, a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va fi una mai mult decât interesantă, întrucât există nu mai puțin de șase cereri de eliberare din funcție, prin pensionare, formulate de șase judecători care funcționează la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oficial, pe ordinea de zi sunt doar cinci astfel de cereri, însă, pe surse, am aflat că, ieri, a fost depusă o a șasea.

De departe, cea mai spectaculoasă cerere de ieșire din sistem este cea formulată de către celebrul judecător Ionuț Matei. Acesta este unul dintre magistrații Completului de 5 Judecători care a pronunțat, recent, controversata decizie din dosarul “Ferma Băneasa”, complet care i-a trimis după gratii pe omul de afaceri Remus Truică, dar și pe avocatul Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații și i-a condamnat, de asemenea, pe miliardarul israelian Beny Steinmetz și pe așa-zisul prinț Paul al României, însă aceștia se sustrag executării pedepsei.

Conform unor informații publice, în vârstă de 50 de ani, Ionuț Matei a formulat cererea de pensionare, cu mențiunea ca aceasta să devină efectivă începând cu data de 1 iunie 2020.  El este judecător din anul 1995, a activat la Curtea de Apel București, iar, în noiembrie 2007, în urma unui interviu susținut în prezența fostului șef al Secției Penale, Anton Pandrea, a promovat la instanța supremă. Acesta a condus, în anii în care funcționau protocoalele dintre SRI și parchete, în timpul mandatului Liviei Stanciu, numită de Klaus Iohannis judecător la Curtea Constituțională, Structura de Securitate Națională de la Înalta Curte de Casație și Justiție. “Lumea Justiției” a dezvăluit că, sub această conducere, numai în anul 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis câte 224 de mandate de interceptare pe siguranță națională într-o singură lună, ceea ce însemna cam zece mandate pe ziua lucrătoare, la un program de opt ore pe zi.

 

Udrea vorbea de o relație a lui Matei cu Florian Coldea

 

Ionuț Matei este cunoscut ca un judecător care nu prea este prietenos cu termenul achitare, atunci când judecă un dosar. De altfel, în 2018, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, declara că Ionuț Matei a ajuns să judece dosarul “Gala Bute”, fiind totodată propulsat de Livia Stanciu vicepreședinte al ÎCCJ, “numit la recomandarea fostului director adjunct al SRI, Florian Coldea”. “Am declarat la audierea de la Comisia SRI, referitor la modul în care au fost numiţi în anumite funcţii procurori şi judecători cu susţinerea SRI, am declarat explicit despre Ionuţ Matei că a fost numit la propunerea şi la recomandarea domnului Florian Coldea, adjunct SRI la vremea aceea, lucru pe care domnul Coldea mi l-a spus mie. În procesul de schimbare în 2013 a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a pus problema ca Aida Popa să fie schimbată din funcţie, iar domnul Coldea a propus să fie schimbată Aida Popa cu Ionuţ Matei, pe care l-a definit ca fiind <>, adică al dânsului, nu al meu”, declara Elena Udrea la vremea respectivă.

 

A trimis după gratii un fost premier și mai mulți miniștri

 

Printre cele mai spectaculoase condamnări dispuse de către judecătorul Ionuț Matei se numără sentința de șase ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea, în dosarul “Gala Bute”, decizie suspendată la acest moment, ca urmare a Hotărârii CCR cu privire la nelegala constituire a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

De asemenea, Matei este judecătorul care a făcut parte din completurile care au pronunțat sentințe de comndamnare la închisoarea cu executare a fostului prim-ministru Adrian Năstase, a fostului ministru de Externe și ex-europarlamentarului Adrian Severin sau a fostului ministru de Interne, Gabriel Berca.

 

Ședință grea pentru Secția de Judecători de la CSM. Colega de complet se vrea și ea la pensie

 

Ionuț Matei nu este singurul membru al completului penal din dosarul “Ferma Băneasa” care se cere la pensie. Surse din sistem au precizat că, ieri, judecătoarea ÎCCJ Florentina Dragomir a înaintat Secției pentru Judecători de la CSM o cerere similară. Aceasta ar urma să fie analizată și supusă aprobării tot în cadrul ședinței de vineri. Însă, oficial, pe ordinea de zi a ședinței mai există încă cel puțin patru cereri de pensionare înaintate de magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Este vorba despre Elisabeta Roșu, tot de la Secția Penală, ex-președinte al Curții de Apel București, care a promovat, în urmă cu doi ani, la Înalta Curte. Un alt judecător care și-a depus cererea de eliberare din funcție prin pensionare este Mădălina Elena Grecu, de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, specializată în litigii în domeniul dreptului concurenței în ultimă instanță. Tot de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal își mai cer pensionarea judecătorii Gabriel Viziru și Mona Magdalena Baciu.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Secția pentru Judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să mai ia în discuție, tot vineri, cererile de eliberare din funcție, prin pensionare, formulate de magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție Daniela Turcu, Daniela Tudor și Veronica Jungher.

 

Cererile vin, după ce, în ianuarie, sistemul a mai pierdut un “greu”

 

Reamintim că, la finalul lunii ianuarie, un alt judecător cu greutate de la ÎCCJ, celebrul Valentin Horia Șelaru, a părăsit și el sistemul, prin pensionare. Șelaru este fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta ocupa funcția de procuror general al României și cel care a clasat dosarul privind spălarea de bani, în cauza schimbului de terenuri dintre fostul președinte al României, Traian Băsescu, și omul de afaceri Costel Cășuneanu. Ieșirea din sistem a lui Șelaru reprezintă un prim semnal important pentru ceea ce a însemnat, în ultimii ani, sistemul de justiție din România. În anul 2013, cel care a beneficiat de clasarea dată de Șelaru, Traian Băsescu, l-a numit pe acesta direct judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. În această calitate, Horia Șelaru a făcut parte din celebrele completuri de cinci judecători, catalogate, adesea, ca fiind „completuri de execuție”, fiind cel care emitea mandatele de siguranță națională.

Despre legăturile judecătorului cu SRI a vorbit fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, acesta povestind că a participat la mai multe chermeze ale Serviciului, organizate în locațiile celebre gen „K2”, unde, aproape de fiecare dată, l-a întâlnit pe Horia Șelaru. Ulterior, Șelaru a fost judecătorul care a emis pe numele lui Georgescu un mandat de arestare preventivă.

×
Subiecte în articol: ionut matei ICCJ