x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Moda copy/paste în instanțele de judecată

Moda copy/paste în instanțele de judecată

de Diana Scarlat    |    27 Iun 2023   •   08:30
Moda copy/paste în instanțele de judecată

Magistrații s-au obișnuit să scrie sentințele sau motivările folosind texte pe care le au arhivate, pentru a le fi mai ușor. Nu ar fi o problemă, dacă măcar ar citi ce au scris cu copy/paste, însă avocații au observat că se întâmplă din ce în ce mai des să găsească erori grave, precum alt nume al justițiabilului sau chiar altă încadrare a faptei.

 

Cei mai mulți avocați se feresc să arate aceste erori din sistemul de justiție, spunând că ar putea avea apoi probleme cu judecătorii care au făcut greșelile, iar inculpații cu atât mai puțin se pot revolta, de teamă să nu primească o sentință prea aspră, iar problema rămâne în sistem, fără a fi semnalată. Un caz recent a fost expus de avocatul Adrian Cuculis, eroarea fiind extrem de gravă: primarul de la Corbeanca a fost trimis în arest pentru trafic de canabis, în loc de spălare de bani.

Primarul localității Corbeanca, Valeriu Anton, a fost arestat preventiv, pe 23 mai 2023, într-un dosar în care DNA îl acuză că ar fi luat mită patru milioane de euro. Arestul preventiv pentru 30 de zile este o măsură care se ia mai ales în cazul infractorilor periculoși care comit fapte cu violență sau în cazul celor care ar putea periclita cercetarea penală, prin compromiterea unor probe. Dar în cazul primarului de la Corbeanca, cercetarea penală se putea face și sub control judiciar, nefiind vorba despre un caz de pericol social. De altfel, pe 5 mai, Tribunalul Bucureşti respinsese cererea DNA privind arestarea primarului, ceea ce este firesc, într-o astfel de speță. După două săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia DNA și a decis ca Valeriu Anton și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, să fie cercetați în arest preventiv, pentru 30 de zile. 

 

A uitat să înlocuiască esențialul

 

Valeriu Anton a mai primit o propunere de arest preventiv, în urmă cu două săptămâni, dar în încheierea instanței de judecată apare o altă faptă: deținerea de canabis. Explicația este că judecătorii s-au obișnuit să folosească pentru redactarea soluțiilor alte texte și uită să modifice părțile esențiale.

„Copy/Paste a bătut realitatea obiectivă. Justiția lovește din nou. Fără generalizare, însă punctual. În cazul primarului arestat de la Corbeanca, acolo unde infracțiunile reținute sunt „luare de mită” și „spălarea banilor”, Tribunalul București stabilește că: „având în vedere cantitatea foarte mare de canabis care a făcut obiectul traficului de droguri” (...) „respinge controlul judiciar pe cauțiune”.  Sigur că scriem cu toții tot felul de „trăsnăi” prin actele redactate, însă atunci când analiza de mai sus duce direct către arest, greșeala este neînțeles. Nu că ar fi vorba despre primarul din Corbeanca, însă acest tip de practică este regăsită de prea multe ori. Suntem de acord cu protestul magistraților, însă măcar prezumția că ești nevinovat să se mențină”, spune, revoltat, avocatul Adrian Cuculis, care-l reprezintă pe inculpat.

Nu este un caz singular. Și alți avocați au întâlnit astfel de erori generate de metoda copy/paste, dar se feresc să le comenteze în public. „Am avut un client al cărui nume fusese scris greșit. Efectiv mi-am dat seama că în redactare fusese lăsat numele altei persoane. Se întâmpla în 2005. Altă dată, prin 2010, am găsit un fragment dintr-o motivare a instanței care era din alt dosar. Eu citesc totul cu mare și am mai vorbit cu alți colegi care au întâlnit astfel de erori. E de înțeles faptul că mulți judecători au foarte multe dosare de soluționat, știm că de multe ori nici măcar nu apucă să le citească, ceea ce este foarte grav, dar să dea copy/paste și să lase numele sau faptele altor persoane este inadmisibil”, spune un avocat din București.

 

Greșelile se plătesc din bani publici

 

Cele mai mari probleme le au mai ales deținuții care trebuie să se prezinte la instanță și care sunt reprezentați de avocați din oficiu. Avocații nici măcar nu au timp să citească dosarele inculpaților și din cauza unor astfel de „scăpări” există riscul să se meargă spre o decizie eronată a judecătorilor, care va duce la alte procese, de data aceasta cu statul român. 

Din cauza unor astfel de greșeli, în sistemul penitenciar s-a creat o adevărată „industrie” a proceselor intentate de către deținuți împotriva statului, ale căror cheltuieli le suportă tot statul, din bani publici. „Pe de o parte avem problema aglomerării instanțelor de judecată cu procese la procese, care nu se mai termină, iar pe de altă parte, e o problemă a bugetului Ministerului Justiției. Dacă judecătorul a greșit ceva și justițiabilul își cere drepturile astfel încălcate, cheltuielile de judecată sunt achitate de stat, din banii noștri, ai tuturor. Ca să nu mai amintim că foarte mulți deținuți dau oricum statul în judecată și cer despăgubiri la CEDO, pentru condițiile improprii de detenție, iar ei abia așteaptă o astfel de eroare, ca să mai ceară despăgubiri și pentru că au fost pedepsiți pe nedrept sau pentru că li s-au încălcat alte drepturi. În penitenciar sunt mereu deținuți care cunosc foarte bine legea și îi ajută pe toți să obțină bani de la stat, prin astfel de procese”, explică o avocată din Suceava.

În sistemul de detenție nu se practică doar „procesomania” care aglomerează instanțele de judecată, ci și „turismul penitenciar”, pentru că foarte mulți deținuți vor să călătorească sau să mai iasă din celule la instanțe. Toate greșelile făcute de judecători în redactarea documentelor sunt folosite de aceștia pentru a începe noi procese.

 

Metoda copy/paste e folosită în mai multe instituții, nu doar în instanțele de judecată. Bilanțurile anuale sau caietele de sarcini sunt cele mai „afectate” de această metodă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: copy paste instante judecata