Noaptea trecută, şefa Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru a fost reţinută de procurorii DNA datorită negocierii libertății unei milionare din România.
Irina Socol, patroana Siveco a fost deja condamnată într-un dosar însă are mai multe pe rol şi face tot posibilul ca să primească o pedeapsă cât mai blândă. Socol s-ar fi întâlnit cu Ana Maria Pătru duminică iar discuția celor două ar fi fost întregistrată. Socol i-ar fi amintit lui Pătru despre discuţiile din trecut privind contractele. Discuţia avută într-o cafenea ar fi acum probă pentru DNA, conform revistablogurilor.ro citat de stiripesurse.ro.
Preşedinta AEP Ana Maria Pătru a fost reţinută marţi seară de procurorii DNA Ploieşti şi scoasă cu cătuşe din sediul Parchetului, urmând să fie dusă în arestul IPJ Prahova.
Irina Socol
Ana Maria Pătru a fost adusă cu mandat la DNA Ploieşti şi audiată timp de mai multe ore în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Ea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor referitoare la acuzaţiile procurorilor.
Avocatul acesteia, Ene Cristian, a anunţat că şefa AEP a luat decizia de a-şi înainta demisia din funcţie.
''Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situaţia juridică, a luat decizia de a-şi înainta de îndată demisia din funcţia de preşedinte AEP'', a precizat avocatul, marţi seară.
Procurorii DNA Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, la data faptei vicepreşedinte al instituţiei - funcţie cu rang de secretar de stat, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.
Potrivit DNA, în perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al AEP, a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti.
Anchetatorii spun că, în schimbul primirii acestui bun, Pătru a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine firma să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.
"În cursul anului 2009, suspecta Ana Maria Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soţul ei", arată DNA.
Totodată, în aceeaşi calitate, Ana Maria Pătru a pretins, în cursul anului 2011, de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale, contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, spun procurorii.
Conform sursei citate, Pătru a promis, în schimb, că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP, dar şi că va susţine firma să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.
"În cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP, suspecta Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru. Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane", mai arată DNA. AGERPRES