x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Nicolae Păun a fost reţinut de procurorii DNA

Nicolae Păun a fost reţinut de procurorii DNA

25 Feb 2016   •   17:23
Nicolae Păun a fost reţinut de procurorii DNA

După 6 ore de audieri la DNA, deputatul Nicolae Păun a fost reţinut.

Deputatul Nicolae Păun a fost reţinut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este de acuzat de mai multe infracţiuni.

Plenul Camerei a admis miercuri cererea DNA pentru încuviinţarea arestării lui Nicolae Păun, după ce săptămâna trecută a încuviinţat o altă cerere a procurorilor pentru reţinerea deputatului.

Deputatul Nicolae Păun, reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, va fi prezentat joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

"Luând cunoştinţă de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaţilor, la data de 24 februarie 2016, a cererii (...) de încuviinţare a reţinerii şi a arestării preventive, procurorii (...) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25 februarie 2016, a inculpatului Păun Nicolae, deputat (...). La data de 25 februarie 2016, inculpatul Păun Nicolae urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Nicolae Păun este cercetat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălarea banilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi influenţarea declaraţiilor, toate infracţiunile fiind săvârşite în formă continuată.

Plenul Camerei Deputaţilor a admis miercuri cererea DNA pentru încuviinţarea arestării lui Nicolae Păun, după ce săptămâna trecută a încuviinţat o altă cerere a procurorilor pentru reţinerea deputatului.

Procurorii DNA au dispus, pe 22 februarie, extinderea urmăririi penale faţă de deputatul Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor ''Pro Europa'', pentru alte două infracţiuni, evaziune fiscală în formă continuată şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, de asemenea în formă continuată, după cum se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii au extins urmărirea penală şi faţă de societatea comercială Niky Scorpion Alcom SRL, controlată de deputat, pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

"În perioada 2004 - 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL şi în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacţii imobiliare constând în cumpărarea şi vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în Bucureşti, iar celălalt în judeţul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile şi cu implicaţii asupra creanţelor datorate bugetului de stat). În final, aceste terenuri au fost achiziţionate de suspect la preţuri mai mari decât preţurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din Bucureşti la un preţ 10 ori mai mare decât preţul de vânzare, iar terenul din judeţul Ilfov la un preţ de peste aproape trei ori mai mare", se arată în comunicatul DNA.

Nicolae Păun, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, era deja cercetat pentru mai multe infracţiuni, toate săvârşite în formă continuată: folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene; deturnare de fonduri, spălare a banilor; efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor. AGERPRES

×