x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Obsesia Ralucăi Prună virusează Guvernul

Obsesia Ralucăi Prună virusează Guvernul

de Dan Constantin    |    30 Iun 2016   •   10:15
Obsesia Ralucăi Prună virusează Guvernul

De la numirea în funcție, înlocuitoarea doamnei Guseth la Justiție are o singură problemă: cărțile scrise în penitenciare. Îndeletnicirea intelectuală ca mijloc de reeducare a deținuților și de reducere a pedepselor, conform legii, în urma publicării de lucrări ştiințifice sau brevetării de invenții, a devenit obsesia mandatului de ministru al doamnei Prună. Pentru a elimina din Legea 254 prevederea respectivă, ministrul Justiției și-a canalizat toate eforturile, a exercitat presiuni în interiorul Guvernului Cioloș, a declanșat conflicte cu CSM, a simulat consultarea publică și în final a scos pe un traseu mincinos un act cu putere de lege.

După o jumătate de an de luptă, Prună Raluca a reușit să ducă la îndeplinire sarcina trasată de Monica Macovei: anihilarea muncii intelectuale în perioada de detenție. Ordonanța Guvernului aprobată în şedința din 28 iunie a Executivului continuă actul normativ din 9 februarie 2016 prin care erau suspendate pentru șase luni prevederile art. 96, aliniat 1, litera f, din Legea 254/2013. Cele 30 de zile scăzute din perioada de detenție pentru o lucrare științifică erau atunci ,,puse în cui” până la o altă reglementare.

Ministerul Justiției fentează CSM și legea

OUG din 28 iunie restrânge la 20 de zile reducerea pe întreaga durată a pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate sau al invențiilor brevetate. Textul este emanația gândirii viciate a ministrului Prună care l-a impus Executivului. O serie de manevre executate de Prună Raluca au avut ca scop atât anihilarea opiniilor magistraților care nu erau de acord cu ,,logica juridică” a ministrului, cât și blocarea unei dezbateri publice reale a proiectului de ordonanță. Consiliul Superior al Magistraturii a respins și în februarie 2016 textul propus de Prună, ceea ce a impus o solutie de compromis în Executiv. Acum, Prună nu a mai riscat o confruntare în plenul CSM din 28 iunie, programat dimineața, chiar înaintea ședinței Executivului. Nu a participat la ședință pentru a nu transmite la Guvern respingerea de către forul magistraților a propunerii restrictive a Ministerului Justiției. Consultarea și avizul CSM erau obligatorii, potrivit Notei de fundamentare a OUG. O eroare deliberată care a atras Guvernul într-o capcană a minciunii.

Consultare publică în weekend

O altă manevră făcută de Prună&Co. se produce la consultarea publică necesară pentru a valida un act. Textul a fost afișat pe site-ul Ministerului Justiției, sâmbătă, 25 iunie, fiind însoțit de precizarea că propunerile, observațiile, comentariile pot fi trimise până luni, 27 iunie, ora 13. Fix 48 de ore plasate în weekend! Un simulacru de consultare publică, bifat pentru a păcăli colegii tehnocrați. În buna practică a minciunii, opera pruniană menționează că textul propus Guvernului este rodul muncii unui grup de lucru din care au făcut parte reprezentanți ai CSM, care tocmai respingeau textul cu pricina cu câteva ore înainte de sedința Guvernului. Curat constituțional!

×