x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ocaua mică și ocaua mare în justiția din România: FACIAS solicită schimbări legislative

Ocaua mică și ocaua mare în justiția din România: FACIAS solicită schimbări legislative

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2024   •   16:15
Ocaua mică și ocaua mare în justiția din România: FACIAS solicită schimbări legislative

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere modificarea legislației privind Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)  pentru egalitate în fața legii.

Acțiunea vine după decizia CSM de a respinge suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din dosarului „2 Mai” care a întrebat în sala de judecată dacă unul dintre tinerii decedați în urma accidentului provocat de Vlad Pascu este prezent în sală, decizie care nu poate fi contestată.

FACIAS critică faptul că, în baza legislației actuale, doar magistratul vizat poate contesta deciziile CSM, lăsând Inspecția Judiciară și alte părți afectate fără posibilitatea de a interveni. În acest sens, fundația solicită modificarea articolului 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022, care reglementează activitatea CSM, pentru a permite contestarea deciziilor privind suspendarea magistraților și de către alte entități afectate de abaterile disciplinare. Acțiunile judiciare nu pot fi tratate cu măsuri diferite, în funcție de mecanismul de judecată.

Propunerea FACIAS vizează asigurarea unui proces echitabil și al respectării dreptului la apărare, conform standardelor impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și practica Curții de la Strasbourg. Schimbarea legislativă propusă ar oferi posibilitatea contestării deciziilor CSM de către titularii acțiunii disciplinare sau persoanele prejudiciate, cu soluționarea contestațiilor revenind Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

×
Subiecte în articol: schimbări legislative justi'ie