x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Percheziţii la galerii de artă din Bucureşti, coordonate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia

Percheziţii la galerii de artă din Bucureşti, coordonate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia

26 Feb 2016   •   16:04
Percheziţii la galerii de artă din Bucureşti, coordonate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o armă dacică tip sica, depozite de unelte, statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).

Au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii, se menţionează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de către PCA.

Potrivit sursei citate, în contextul cercetărilor vizând combaterea infracţiunilor comise în dauna patrimoniului cultural naţional, procurori ai PCA Alba Iulia au coordonat o acţiune desfăşurată în perioada 24 - 26 februarie de structurile specializate ale Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional.

Astfel, la data de 24 februarie, prin cooperare judiciară internaţională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

De asemenea, joi şi vineri au fost efectuate percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice româneşti protejate. Cu prilejul acestor activităţi au fost identificate şi ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni), care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii, menţionează sursa citată.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

PCA Alba Iulia aminteşte că, în perioada 1998 - 2015, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv, au sustras şi exportat ilegal, au spălat pe piaţa antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO. Aceştia au cauzat astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.

Conform evaluării experţilor, 'loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista'.

Urmărirea penală este efectuată de PCA Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

×