x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Poliţia Română a cerut CNA să ia măsuri în contextul Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie

Poliţia Română a cerut CNA să ia măsuri în contextul Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie

20 Sep 2016   •   16:58
Poliţia Română a cerut CNA să ia măsuri în contextul Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să ia măsurile necesare în contextul Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie. 

IGPR solicita, în iulie, CNA să dispună, în limitele competenţelor legale, măsurile necesare, inclusiv modificarea şi completarea cadrului normativ care reglementează domeniul audiovizualului, în vederea adaptării acestuia exigenţelor prevederilor Directivei UE 2016/343. 

În documentul transmis CNA se arată că activitatea de escortare şi însoţire a persoanelor private de libertate în faţa instanţelor de judecată, la parchete şi în alte spaţii publice se realizează de poliţişti, iar infrastructura existentă în anumite sedii ale acestor instituţii nu permite sau nu este adaptată pentru a se evita "prezentarea în public a persoanelor supuse, în cazuri justificate, mijloacelor de constrângere". 

Poliţia Română precizează că a fost iniţiat un demers de analiză comună împreună cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea identificării unor soluţii la nivelul acestor instituţii, inclusiv administrativ-logistic, astfel încât să se evite situaţiile ce pot conduce la încălcarea prezumţiei de nevinovăţie sau la calificarea, ca tratamente inumane sau degradante, a măsurilor de constrângere dispuse legal. 

"Apreciem necesară realizarea unei analize asupra domeniului pe care îl coordonaţi, în vederea identificării unor mecanisme viabile pentru a se evita mediatizarea persoanelor private de libertate în condiţiile la care am făcut referire anterior", arată sursa citată. 

IGPR precizează că, potrivit Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, autorităţile competente ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică. 

Membrii Consiliului au arătat marţi că CNA a adoptat în martie 2014 o decizie referitoare la Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prilej cu care a introdus, la nivelul legislaţiei secundare, un articol ce prevede că este interzisă difuzarea de imagini sau înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora; este interzisă difuzarea de imagini sau înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. 

"În mod normal, telespectatorul nu cunoaşte amănuntele procesului în sine, deci noi nu avem de unde să ştim dacă măsura încătuşării este una intenţionat obiectivă sau este una fantezistă. (...) Mie mi se pare că este puţină ipocrizie la mijloc din partea MAI", a declarat Florin Gabrea, membru al CNA. 

Monica Gubernat, un alt membru al Consiliului, nu crede că CNA poate interzice presei să filmeze pe un spaţiu public. AGERPRES

×