x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Preşedintele CJ Sibiu: Procurorii DNA au sigilat birourile de la IT şi Administrativ

Preşedintele CJ Sibiu: Procurorii DNA au sigilat birourile de la IT şi Administrativ

01 Aug 2016   •   13:50
Preşedintele CJ Sibiu: Procurorii DNA au sigilat birourile de la IT şi Administrativ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sigilat, luni, birourile IT şi Administrativ de la Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, în timpul percheziţiilor, pentru că cei doi şefi ai acestor servicii, Valentin Vasilescu şi Ana Kraus, sunt plecaţi în concediu, urmând să se întoarcă pentru a oferi informaţii, a precizat preşedintele instituţiei, Daniela Cîmpean. 

"Personal, am semnat săptămâna trecută cererile de concediu ale doamnei Kraus şi domnului Vasilescu. Ştiu că acum sunt în concediu. (...) Acum sunt sigilate birourile de la IT şi Serviciul Administrativ pentru că cei doi şefi de servicii sunt în concediu, dar probabil se vor întoarce pentru a se putea prelua datele necesare anchetei", a declarat Daniela Cîmpean. 

Potrivit acesteia, ancheta DNA vizează "activitatea fostei conduceri a Consiliului Judeţean, nu se referă la activitatea actualei conduceri. Mai mulţi şefi de servicii şi directori furnizează date în acest dosar. Acum, în instituţie, în mai multe birouri sunt reprezentanţi ai DNA Alba Iulia care solicită informaţii şi documente". 

Contactat de corespondentul AGERPRES, fostul preşedinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea, vizat de ancheta DNA, nu a dorit să comenteze situaţia. 

În prezent consilier judeţean, Ioan Cindrea a fost schimbat din funcţia de preşedinte al CJ Sibiu înainte de alegerile din acest an, după ce a fost condamnat în septembrie 2015 de judecătorii Înaltei Curţi la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că şi-a angajat ilegal soţia la biroul parlamentar în perioada cât a fost deputat. 

Luni, DNA a anunţat că procurorii efectuează percheziţii în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, comise în perioada 2011 - 2015. 

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011 - 2015. În cursul zilei de 1 august, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES. 

Percheziţiile efectuate vizează achiziţii directe de la societăţi comerciale favorite ale fostului preşedinte Ioan Cindrea, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. 

Potrivit surselor citate, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deţinut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenţi economici, inclusiv firma ginerelui său şi a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziţii publice organizate de instituţie. 

Achiziţiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparaţii şi întreţinere auto, precum şi achiziţii de materiale de întreţinere/consumabile. 

Sursele citate arată că procedurile au fost derulate cu menţionarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacţiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorităţii contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri şi peste 240%. www.agerpres.ro

×