x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Președintele Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată

Președintele Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   11:40
Președintele Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, acuzat de o serie de infracțiuni de corupție. E bănuit că a orchestrat un sistem de licitații trucate prin care a favorizat o firmă de pază.

Procurorii DNA Constanța anunță că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Iliuță, președinte al Consiliului Județean Călărași, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a Siminei Iulia Tudor Simina Iulia și a lui Dima Gabriel, consilieri achiziţii publice în Consiliul Judeţean Călăraşi, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, a lui M.N., reprezentant al unei companii, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a firmei respective, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a lui Beștea Mihăiță Constantin, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, pentru uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie și favorizarea făptuitorului, și a lui Paraschiv Aurel, secretar general al Consiliul Judeţean Călăraşi, pentru complicitate la uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie și favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriu se arată că, pe 28 decembrie 2020, Iliuță Vasile ar fi încheiat cu SC Nylvyan SRL trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deţinut licenţă de funcţionare eliberată în condiţiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații.

În demersurile sale, Iliuță ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condiţiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către firmă.

S-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al judeţului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităţilor deliberative, respectiv Consiliului Judeţean Călăraşi, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile.

Până în acest moment procesual, Consiliul Judeţean Călăraşi nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vasile Iliuță judecata dna