x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Președintele ÎCCJ: Observăm o tendință de polarizare a sistemului judiciar

Președintele ÎCCJ: Observăm o tendință de polarizare a sistemului judiciar

04 Iul 2021   •   11:00
Președintele ÎCCJ: Observăm o tendință de polarizare a sistemului judiciar
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Alina Corbu,a transmis, duminică,de Ziua Justiției, un mesaj în care atrage atenția asupra faptului că se observă o tendință de polarizare a sistemului judiciar pe teme ce țin de organizarea judiciară sau de modul de funcționare a sistemului.

Alina Corbu spune că această perioadă tristă pentru întreaga lume (pandemia - n.r) și-a lăsat urmele și asupra sistemului judiciar, agravând dificultățile și problemele preexistente.

Accelerarea procesului de digitalizare reprezintă probabil cel mai mare progres înregistrat în această perioadă de către sistemul judiciar, iar președintele ÎCCJ a transmis, de Ziua Justiției, un salut special instanțelor care au constituit „motorul” intrării sistemului judiciar în era digitală – Tribunalul Arad, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Argeș fiind poate cele mai evidente exemple.

„Pentru eficiența sistemului judiciar, pentru respectarea dreptului de apărare al părților și a celui privind soluționarea cauzei într- un termen rezonabil, digitalizarea poate produce efectele pe care în plan economic le-a adus Revoluția industrială, iar continuarea demersurilor în această direcție este esențială, sub condiția evidentă a subordonării noilor progrese tehnologice valorilor fundamentale și imuabile ale sistemului judiciar dintr-un stat de drept – oralitatea, nemijlocirea, respectarea dreptului la apărare și a celorlalte drepturi fundamentale. În doar câteva zile, instanța supremă va prezenta la rândul său forma definitivă a propriei sale strategii de digitalizare, pentru o justiție mai modernă și mai eficientă, în interesul cetățeanului”, a spus judecătorul Alina Corbu.

Aceasta s-a arătaat îngrijorată că se observă, în prezent, o tendință de polarizare a sistemului judiciar pe teme legate de organizarea judiciară sau de modul de funcționare a sistemului judiciar.

„Vă invit însă ca măcar începând de astăzi să vedem mai degrabă aspectele care ne unesc decât pe cele care ne dezbină. Împărtășim aceleași valori și avem aceleași obiective legate de progresul sistemului judiciar, iar, din această perspectivă, aspectele asupra cărora suntem divizați apar ca fiind prea puțin încărcate cu importanța care li se acordă uneori. Nu e nici nevoie și nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce, pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalități de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenți în comunicarea publică și să arătăm societății că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, și că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre. Parafrazând un emblematic președinte american, vă invit să reflectăm mai puțin la împrejurarea că poate uneori societatea nu apreciază profesia noastră la justa ei valoare socială și să ne concentrăm mai degrabă la ce putem face - mai mult, mai bine și cu mai mare celeritate -, pentru a servi societatea din care facem parte”, a mai spus Corbu.

Alina Cobu a precizat că fiind chemată să soluționeze conflictele din societate, justiția nu va fi niciodată cea mai populară dintre activitățile umane, una dintre părți va fi mereu, inevitabil, nemulțumită.

Președintele ÎCCJ le-a mulțumit, duminică, de Ziua Justiției, avocaților, procurorilor, magistraților-asistenți, personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, membrilor celorlalte profesii juridice, dar și instituțiilor publice și organizațiilor de drept public și privat fără de care înfăptuirea justiției nu ar fi posibilă.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alina corbu