Atilla Szaba Pantics, unul dintre bărbaţii care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News, a fost reţinut joi de procurorii DIICOT.
Trei dintre bărbaţii care apar în reportajul realizat de Sky News, Aurelian Szanto (cel care a jucat rolul de intermediar), Levente Pantics şi Atilla Szaba Pantics, au fost chemaţi joi la DIICOT, unde li s-a adus la cunoştinţă că sunt urmăriţi penal pentru complicitate la infracţiunea de comunicare de informaţii false, constituirea de grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Ulterior, procurorii au decis să-l reţină pe Attilla Szaba Pantics pentru 24 de ore, anunţul fiind făcut de avocatul acestuia, Marcel Vrabie.
"Au fost reaudiaţi toţi inculpaţii, iar faţă de clientul meu, Pantics Atilla Szaba, s-a luat măsura reţinerii, urmând ca mâine dimineaţă să se decidă dacă se va sesiza şi instanţa de judecată. Deocamdată, e singurul reţinut din acest dosar, dar bănuiesc că şi ceilalţi vor fi reţinuţi. Sunt trei acuzaţii: constituire de grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false", a spus avocatul la ieşirea din sediul DIICOT.
Ceilalţi doi bărbaţi sunt audiaţi în continuare la DIICOT.
Tot joi, surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News.
De asemenea, procurorii vor merge pe o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.
Articolul 404 prevede următoarele: "Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri şapte percheziţii în locaţii din Târgu Mureş şi Bistriţa-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.
Din primele cercetări rezultă că armele erau deţinute legal pentru vânătoare şi aparţineau unuia dintre bărbaţii mascaţi. Reportajul a fost "aranjat" de jurnaliştii britanici, care le-au indicat presupuşilor traficanţi ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.