x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie; ea nu demolează, ci construieşte

Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie; ea nu demolează, ci construieşte

19 Iul 2016   •   14:15
Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie; ea nu demolează, ci construieşte

Strategia Naţională Anticorupţie 2016 - 2020 propune o schimbare de paradigmă, a afirmat marţi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, subliniind că este timpul să se pună accentul pe educaţie şi pe prevenţie.

Ea a spus că îşi doreşte ca această strategie să fie adoptată de Guvern pe 10 august.

"Adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie este un obiectiv asumat de Guvern, de premierul României şi de Ministerul Justiţiei în acest mandat. (...) Suntem în linie dreaptă cu îndeplinirea acestui obiectiv. (...) Scopul acestei noi strategii este promovarea integrităţii printr-o aplicare riguroasă a cadrului normativ existent şi a cadrului instituţional în vederea prevenirii corupţiei în România. (...) Am înţeles, în elaborarea acestei strategii, că nu trebuie să demolăm ceea ce s-a făcut bine în ultimii ani. (...) Este prima strategie care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construieşte", a precizat Raluca Prună, la dezbaterea privind Strategia Naţională Anticorupţie 2016 - 2020, care are loc la Palatul Victoria.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, fără a reduce intensitatea combaterii corupţiei, în special la nivel înalt, "noua strategie are un centru mai puternic cu privire la prevenţie".

"Propunem societăţii o schimbare de paradigmă. E timpul să punem accentul pe educaţie şi pe prevenţie pentru a preîntâmpina faptele de corupţie. (...) Combaterea corupţiei numai prin forţa coercitivă a statului şi acţiunea extraordinară a DNA nu este suficientă. Schimbarea de paradigmă pe care o propunem este una care implică responsabilităţi la nivel managerial. (...) Este important ca, la nivel de conducere de instituţii, să se înţeleagă, să se asume faptul că anticorupţia începe cu managementul resurselor publice, cu transparenţa decizională şi cu utilizarea instrumentelor de audit şi control intern. (...) Promovăm prin noua strategie un model de manager de instituţie care se implică efectiv în promovarea integrităţii, care oferă, dacă se poate, propriul exemplu de integritate şi sancţionează sau gestionează adecvat încălcările regulilor, de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, până la cele mai grave de tipul infracţiunilor, unde, sigur, managerul de instituţie are obligaţia să sesizeze organele competente ale statului", a subliniat Prună.

Ea a adăugat că noua strategie îşi propune să consolideze cel puţin trei dintre măsurile preventive care nu au funcţionat bine în precedenta strategie, respectiv "interdicţiile post-angajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică".

Potrivit ministrului Justiţiei, elaborarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 - 2020 a ţinut şi de o serie de valori etice pentru a se putea ajunge la o bună guvernare, în interes public. "Avem patru valori centrale: prioritatea interesului public, integritatea, transparenţa şi voinţa politică", a subliniat ministrul.

Raluca Prună a menţionat că Strategia Anticorupţie din perioada 2008 - 2010 a avut ca partener 12 primării, iar cea din perioada 2012 - 2015 două mii de primării implicate.

"Strategia este construită astfel încât toate instituţiile publice să poată atrage fonduri europene deja disponibile. (...) E important aşadar ca instituţiile să coopereze, să iniţieze parteneriate pentru a atrage cât mai mult din resursele deja alocate pe această temă a integrităţii. Bugetul necesar pentru măsurile preconizate, măsurile noi preconizate de strategie, este de aproximativ 100 de milioane de euro, fără a include aici bugetele minimale pentru măsuri anticorupţie deja în vigoare", a precizat Prună.

Ministrul Justiţiei a anunţat că strategia va rămâne în consultare publică pe site-ul MJ până pe data de 29 iulie.

"Adoptarea acestei strategii, pe care eu, personal, ca ministru îmi propun să o pun pe masa Guvernului spre adoptare pe 10 august, este un obiectiv, intrinsec legat de un alt obiectiv - şi anume operaţionalizarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate", a subliniat ministrul Raluca Prună.

Ea a menţionat că, în acest domeniu, Strategia Naţională Anticorupţie 2016 - 2020 propune transpunerea în legislaţia internă a Directivei Europene 42/2014 privind confiscarea extinsă.

"Ministerul, eu, personal, ca ministru îmi asum că voi promova curând actul normativ de transpunere a Directivei şi îl voi pune pe masa Parlamentului pentru sesiunea de toamnă. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din infracţiuni şi că sumele rezultate din infracţiuni şi imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate în proiecte concrete, în proiecte măsurabile şi verificabile", a arătat Raluca Prună.

Sursa: AGERPRES

×