x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie De cine se ferește în pușcărie fostul polițist Cristian Cioacă

De cine se ferește în pușcărie fostul polițist Cristian Cioacă

de Mariana Zaharia    |    23 Feb 2023   •   07:20
De cine se ferește în pușcărie fostul polițist Cristian Cioacă

Fostul polițist Cristian Cioacă a mai făcut o încercare nereușită să scape de pușcărie și a cerut liberarea condiționată în fața judecătorilor Tribunalului Argeș.

Apărarea folosită de avocata sa, Maria Vasii, s-a bazat pe critici aduse unui judecător piteștean care a respins cererea lui Cioacă, în prima instanță. Avocata a vorbit despre „Fenomenul Pitești” și despre represiune din partea magistratului care nu l-a lăsat liber pe Cioacă. 

Până să ajungă la Tribunalul Argeș, cererea de liberare condiționată făcută de Cristian Cioacă a trecut pe la comisia Penitenciarului Mioveni și pe la Judecătoria Pitești. A primit o amânare de 4 luni și a contestat acest lucru, așa că a mers și în fața instanței definitive ca să mai facă o încercare.

Adus cu duba de la penitenciar și băgat în garajul instituției, departe de aparatele de fotografiat, Cioacă a intrat în sala de judecată, a salutat și a stat tot timpul cu spatele la public. Pe lângă apărătoarea lui, Maria Vasii, în sală a fost și avocata familiei Elodiei Ghinescu, Crina Marilena Radu. Nu a putut pune concluzii, dar a spus că a vrut să vadă cum se comportă și ce cere Cioacă după anii de detenție.

„Sunt șocată de faptul că a vorbit despre dreptul la viață. Avocata dumnealui a spus că el nu este eliberat după 9 ani de detenție și că asta înseamnă dispreț pentru viață, dar dreptul să trăiască îl avea și Elodia. Ea a fost smulsă de lângă copilul ei, a fost omorâtă, deși exista instituția divorțului și Cioacă putea să se separe de ea dacă nu se mai înțelegeau. De la Judecătoria Pitești, motivarea a venit că fapta e de o gravitate de neimaginat și așa au și respins cererea de liberare, iar judecătorul are mare dreptate. Nu poate fi trecut cu vederea că Elodia a fost ucisă, iar Cioacă este un bărbat tânăr care acum își poate reface viața. De altfel, înțeleg că îl și așteaptă familia afară. Mi se pare neschimbat, este de parcă anii nu au trecut peste el și mă revoltă când aud că se spune în apărarea lui că a respectat regulile în penitenciar. Păi ce avea de făcut decât să le respecte? Altfel era sancționat”, a declarat Crina Marilena Radu. 

 

Un deținut harnic

 

Maria Vasii a avut o pledoarie de 15 minute în fața instanței de judecată, unde a cerut ca Cioacă să fie eliberat și a spus că nu mai există motive pentru care să mai fie ținut în pușcărie. Fostul polițist ar fi fost nedreptățit de judecători, a susținut Vasii, care a șocat pe toată lumea atunci când a vorbit despre represiunea făcută în temnițe comuniste, în contextul apărării clientului ei. „Este un abuz de interpretare să spui că faptele sunt de o gravitate de neimaginat așa cum a făcut Judecătoria Pitești pentru că nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat. Pentru asta, clientul meu a fost condamnat odată, acum și-a săvârșit pedeapsa. Represiune! Nu credeam să mai vorbim despre așa ceva, deși știu că aici (n.r. în Argeș) a existat Fenomenul Pitești (n.r. În închisoarea comunistă din Pitești, în anii 1949-1952, deținuții au fost torturați cu o violență dusă la extrem, iar acum victimele sunt numite „sfinți ai închisorilor” ). Am crezut că sunt concepte din trecut, dar magistratul când a motivat respingerea cererii a arătat patimă și dispreț. Să nu consideri mult timp 9 ani de închisoare înseamnă un dispreț pentru viață”, a spus Maria Vasii în fața instanței.

 

În luarea lui de cuvânt, Cristian Cioacă a spus că susține tot ceea ce a afirmat apărătoarea lui și că vrea să fie eliberat pentru că a respectat toate normele sociale și a dovedit stăruință în muncă, evident referindu-se la viața de după gratii. Apoi a salutat instanța, pe Maria Vasii și a ieșit zâmbind, același zâmbet despre care s-a tot vorbit în anii de când a fost cercetat și apoi condamnat pentru uciderea soției. Judecătorii au respins definitiv cererea de liberare.

 

De cine se ferește în pușcărie fostul polițist 

 

Cioacă evită pe oricine îl întreabă despre Elodia, ne-au dezvăluit oameni din interior. Au fost diferite persoane care au încercat să o aducă în discuție pe soția lui și nu a mai vorbit niciodată cu ei. Poate pentru faptul că Cioacă vine dintr-un sistem de cercetare penală și știe că astfel de metode sunt aplicate de cei care încearcă să rezolve anchete. Dacă a fost vorba sau nu despre oameni care de-a lungul timpului au încercat să-l tragă de limbă rămâne un mister. Cadavrul Elodiei Ghinescu nu a fost găsit niciodată! 

„Clientul meu a fost condamnat odată, acum și-a săvârșit pedeapsa. Represiune! Nu credeam să mai vorbim despre așa ceva, deși știu că aici a existat Fenomenul Pitești. Am crezut că sunt concepte din trecut, dar magistratul când a motivat respingerea cererii a arătat patimă și dispreț” – Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă 

„Dreptul să trăiască îl avea și Elodia. Ea a fost smulsă de lângă copilul ei, a fost omorâtă, deși exista instituția divorțului și Cioacă putea să se separe de ea dacă nu se mai înțelegeau. De la Judecătoria Pitești, motivarea a venit că este o  faptă de o gravitate de neimaginat și așa au și respins cererea de liberare” – Crina Marilena Radu, avocata familiei Ghinescu

×
Subiecte în articol: cristian cioaca tribunal arges