x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Senator USR PLUS, inițativă legislativă pentru modificarea legii ANI

Senator USR PLUS, inițativă legislativă pentru modificarea legii ANI

12 Mai 2021   •   14:32
Senator USR PLUS, inițativă legislativă pentru modificarea legii ANI

Senatorul USR PLUS de Dolj, Cosmin Poteraș, a depus, miercuri, o inițiativă legislativă menită să prevină accesul funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI la alte poziții de conducere și control la stat.

„Legea ANI are lacune. În prezent, aleșii declarați incompatibili au interdicție pentru 3 ani de a exercita funcții publice elective, așa că au descoperit această portiță: nu mai pot ocupa funcții alese, dar pot fi numiți și există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituții șamd. Inițiativa mea își propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici”, transmite Cosmin Poteraș.

Senatorul USR PLUS precizează că inițiativa nu se referă la orice funcție publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat.

„Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, adaugă Poteraș.

Modificările propuse de senatorul Cosmin Poteraș și susținute de alți 58 de parlamentari USR PLUS extind interdicția de 3 ani de ocupare a unor funcții sau demnități publice și la categoria funcționarilor cu atribuții de conducere și control precum și la categoriile de funcționari contractuali care exercită atribuții de conducere și control; elimină sintagmele similare: funcție electorală, funcție eligibilă; introduce premisa imposibilității delegării unor atribuții de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management și care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate; abrogă Alin 5 al articolului 25 din Lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele și condițiile prescripției, prevăzute în dreptul comun.

„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituția îți garantează dreptul să muncești, nu să fii șef la stat pe viață”, conchide senatorul USR PLUS de Dolj.

×