x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, trimis în judecată

Directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, trimis în judecată

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2024   •   13:30
Directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, trimis în judecată

Directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, Cătălin Stănculescu, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în formă continuată. E acuzat că a primit 13.000 de euro pentru a urgenta anumite plăți.

Conform rechizitoriului DNA, în perioada 25 iulie 2022 - 23 martie 2023, la diferite intervale de timp, Stănculescu ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăți comerciale care avea contracte cu CEO, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra Directoratului CEO, cu atribuții în aprobarea plăților, și că îi va determina pe aceștia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

DNA precizează că anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați.

În cazul unuia dintre ei, cercetat pentru dare de mită, a fost stabilită o pedeapsă cu închisoarea de 2 (doi) ani și 6 (opt) luni suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și 6 (trei) luni.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, pe 6 ianuarie 2024, în București, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiții neconcurențiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare și gestionare deșeuri. Cu aceeași ocazie, inculpatul i-a indicat martorului și modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziție prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerințe preferențiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenționa să se înscrie în procedură și transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preț mai mari față de cel al societății cu care intenționa să câștige procedura.

În cazul celorlalți doi inculpați au fost aplicate pedepse cu închisoarea de 4 (patru) luni, suspendate sub supraveghere pe durata unor termene de supraveghere de 2 (doi) ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la săvârșirea acestei infracțiuni.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că unul dintre inculpați, angajat al unei societăți comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia din urmă, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură și o comandă de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla în raporturi comerciale, în scopul evitării plății unor penalități de întârziere și încheierii unei tranzacții extrajudiciare.

Toți cei 3 inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe perioade de 120, respectiv 60 zile.

De asemenea, s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 euro aparținând lui Stănculescu Cătălin Liviu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: stanculescu dna contracte CEO