Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat, vineri, că îi roagă pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă, ci să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință.
„Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare. În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, a transmis ministrul Justiției, pe Facebook.
De asemenea, acesta menționează că a propus, în proiectele de lege, întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților.
„Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților. De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber. Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”, a mai scris acesta.
Declarația vine în contextul în care peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecția Juridică a început cercetarea disciplinară a opt judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei, pentru că ar fi adus atingerea prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook.
De asemenea, în cadrul scrisorii se specifică faptul că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Juridice se află și judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Juridice.
Șeful Inspecției Juridice propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Juridice, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.
Inspecția Juridică susține că cei trei au criticat activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și „aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București”.