x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Camelia Bogdan, cu leșinuri la excludere

Camelia Bogdan, cu leșinuri la excludere

de Dan Constantin    |    05 Apr 2018   •   14:10
Camelia Bogdan, cu leșinuri la excludere

Judecătoarea Camelia Bogdan reușește o performanță rară: să-și atragă o a doua decizie de excludere din magistratură. Secția judecători în materie disciplinară a CSM a decis în ședința din 2 aprilie excluderea ca urmare a abaterilor grave ale Cameliei Bogdan. Inspecția Judiciară a făcut un raport pentru abateri disciplinare ale Cameliei Bogdan încadrate în art. 99, alin. 1, litera o al Legii 303/2004. Mai exact, judecătoarea Camelia Bogdan a fost cercetată acum pentru nerespectarea regulilor repartizării aleatorii a dosarelor în instanță. În timpul ședințelor din 28 martie și 2 aprilie, Bogdan Camelia a uzat de un arsenal diversificat de manevre și trucuri menite să împiedice judecarea cazului. A apelat și la asistență medicală, doar-doar va obține suspendarea procedurii disciplinare.

Filmul ședinței Secției de judecători în materie disciplinară din 28 martie 2018 a fost pus la dispoziție chiar de Camelia Bogdan, ca un atașament la un articol de specialitate publicat în 2 aprilie pe site-ul specializat juridice.ro în care își susține propria cauză.Autoarea prezintă o cazuistică a CEDO, face trimiteri la jurisprudența europeană dezvoltată de plângerile lui Berar și Cutean, pentru a include și ,,cazul C.B.” al unui magistrat din România judecat abuziv de Inspecția Judiciară. Adică, întrebări-tip ,,Ghici ciupercă, ce-i?” într-un articol cu pretenție științifică semnat Dr. Bogdan Camelia,cercetător CEREFREA, Curtea de Apel București.

Care a fost miza ședinței din 28 martie 2018 a CSM? Bogdan Camelia a încercat cu disperare să blocheze procedura de judecată pe fond. Secția a reluat de fapt în 28 martie judecarea raportului Inspecției Judiciare după o pauză cerută de pârâtă și impusă de soluționarea la Înalta Curte de Casație și Justiție a recursului deschis de Camelia Bogdan la prima decizie a CSM de suspendare din magistratură pronunțată în decembrie 2016. La ÎCCJ, C.B. a reușit să scape de excludere pentru activități incompatibile cu statutul de magistrat, fiind pedepsită doar cu mutarea pentru 6 luni la Curtea de Apel Tg. Mureș.

Strategie de apărare: aruncă noroi pe toți pereții

Instanța CSM a avut de apreciat dacă admite ca intervenient Forumul Judecătorilor din România, organizație profesională de care Camelia Bogdan este atașată spiritual și de la care a primit un sprijin și pe parcursul excluderii anterioare. Secția a respins cererea FJR deoarece accesul la ședințe este oricum public. Pârâta Bogdan Camelia a încercat să convingă Secția judecători a CSM că reluarea procedurii nu mai este legală după întreruperea, culmea, cerută chiar de ea. A depus în acest sens o opinie a prof. univ. Traian Briciu și a făcut trimitere la un articol al prof. Gabriel Boroi. Apoi a atacat legalitatea Inspecției Judiciare, care ar fi condusă de o persoană cercetată pentru că nu și-a declarat apartenența la masonerie și împotriva căruia a depus un denunț aflat în cercetare la DNA Constanța.O altă cale de atac pentru a scăpa de judecarea pe fond a fost necunoașterea dosarului, deși a avut în permanență o corespondență cu grefa, dar a refuzat oferta grefierei CSM de a-i fi puse la dispoziție cele trei volume de documente. Lipsa calității pasive, invocate pentru că în timpul cercetării disciplinare era exclusă din magistratură, a fost și ea respinsă. Ca atare, pârâta a solicitat acces la dosare, pentru a-și formula apărarea.

DE CE N-A VRUT C.B. SĂ LASE DOSARUL DIN MÂNĂ

Care este motivul acțiunii disciplinare? Camelia Bogdan a intrat, apoi a ieșit din completul care judeca spălarea de bani din afacerea ULTRA PRO COMPUTERS. După ce a fost înlocuită din complet de o altă judecătoare, fiind trecută la secția de contencios administrativ a CA București, Camelia Bogdan ia dosarul de la colega ei care o înlocuise și intră în complet fără drept pentru a da o decizie de sechestru pe bunurile notarului Jean Aurel și ale familiei acestuia, care nu erau parte în proces. Jean Aurel era soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Cameliei Bogdan la Tribunalul București, pe care o dușmănea.

În pauză a vorbit cu tata, apoi a cerut asistență medicală

Iată cum este redat în ,,Încheierea ședinței publice din 28  martie 2018” - actul oficial care consemnează desfășurarea ședinței Secției pentru judecători în materie disciplinară -  momentul cel mai dramatic oferit de Bogdan Camelia:

,,Secția înmânează pârâtei declarația acesteia și îi acordă timpul necesar pentru citirea și semnarea actului.

Părâta, personal, face precizarea că în urma unei discuții telefonice pe care a purtat-o cu tatăl său, Bogdan Nicolae, se simte vădit afectată emoțional și apreciază că nu mai poate continua participarea la această ședință, având nevoie de îngrijiri medicale, neputând semna declarația pe care a dat-o, fiind în imposibilitatea de a o citi, solicitând acordarea unui nou termen de judecată. Precizează totodată faptul că ritmul cercetării disciplinare nu a afectat-o, ci convorbirea telefonică purtată cu tatăl său.

Inspecția Judiciară, prin reprezentant, față de împrejurarea că pârâta se simte rău, solicită ca aceasta doar să citească și să semneze declarația pe care a dat-o, lăsând la aprecierea Secției măsurile ce se impun.

Pârâta, personal, insistă în acordarea unui nou termen de judecată pentru a semna declarația și pentru a se putea concentra și consemna în încheierea de ședință aspectele pe care dorește să le declare. Secția pune în vedere pârâtei posibilitatea ca declarația pe care a dat-o în fața completului disciplinar să-i fie citită de către grefierul de ședință, pentru a avea posibilitatea de a o semna, având cunoștință de conținutul consemnat.

Pârâta, personal, arată că este de acord să citească și să semneze declarația. (...)

Pârâta, personal, solicită Secției să se pronunțe asupra cererii de acordare a unui nou termen de judecată, având în vedere faptul că nu se simte bine și are nevoie de îngrijiri medicale”.

Secția, ținînd cont de cererea pârâtei, a stabilit un nou termen de judecată în 2 aprilie pentru dosarul nr. 10/J/2017. Decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară: excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan.

×
Subiecte în articol: camelia bogdan