x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Torționari de ieri și de azi, uniți de Lazăr

Torționari de ieri și de azi, uniți de Lazăr

de Dan Constantin    |    25 Apr 2019   •   10:47
Torționari de ieri și de azi, uniți de Lazăr

Torturi, lipsă de tratament medical, presiuni fizice și psihice, pedepse fără noimă, privare de comunicare cu familia, refuzul la dreptul de asistență juridică, izolare, cercetări abuzive și condamnări dirijate - iată condițiile de groază la care au fost supuși deținuții politici în perioada regimului de dictatură. Teroarea a fost însă preluată și folosită mai perfid, sub umbrela democrației, și împotriva adversarilor statului paralel, în calvarul represiunii din perioada ultimilor ani. Crimele de la Aiud, readuse în atenție de drame uitate sau neștiute, sunt, arc peste timp, reunite de alte monstruozități petrecute în acești ani, girate de același procuror Augustin Lazăr, ajuns și menținut procuror general al României prin complicitatea președintelui Iohannis.

Marin Iancu, ofițer din structurile Ministerului de Interne, devenit un critic al regimului comunist, ajuns deținut în Penitenciarul Aiud, a fost una dintre victimele lui Augustin Lazăr. Procurorul din Alba Iulia, înscăunat în funcția de șef al comisiei de liberări condiționate timp de doi ani, 1985-1986, din acea pușcărie, a avut „în pix” deciziile de scurtare a suferințelor deținuților supuși unui program de distrugere. Le-a refuzat în serie cererile de eliberare la care deținuții aveau dreptul legal. Iancu, general (r), i-a povestit președintelui Iohnnis, în timpul discuției avute la Cotroceni, regimul atroce la care a fost supus la Aiud și i-a cerut să-l demită pe procurorul Augustin Lazăr din funcția de procuror general. O cerere asemănătoare a avut și Ioan Muntean, pedepsit la zece zile de izolare în zarca de la Aiud după ce a ieșit la raport în fața procurorului Lazăr. Procurorul devine „eroul” unei poezii scrise de Muntean în pușcărie, versul „Lazăr, mercenarul” identificându-l fără dubii pe magistratul care semnase pactul cu diavolul. Și Muntean a fost refuzat de Iohannis, cei doi fiind stupefiați de motivația președintelui pentru menținerea lui Lazăr Augustin în funcție – „mai are doar două săptămâni de mandat și iese la pensie!”. Rușinea acestei decizii de complicitate morală cu un torționar nu a putut fi ștearsă de acordarea unei decorații lui Iulius Filip, celebrul disident în timpul regimului Ceaușescu, a cărui liberare condiționată din infernul de la Aiud a fost refuzată repetat de procurorul Lazăr.

Procurorul se făcea că nu vede

Augustin Lazăr l-a luat pe „nu” în brațe când a fost pus să explice activitatea lui de la Aiud. Nu știa numele deținuților respinși la liberare condiționată, nu știa că în penitenciar se folosea tortura, nu avea habar de chinurile celor închiși. Trecea pe lângă deținuții morți, nu cerceta cauzele deceselor, deși avea această obligație prin lege. Profesorul universitar Ioan Sava a fost omorât în bătaie, și-a dat ultima suflare în brațele lui Ioan Muntean. Acest caz trecut cu vederea de procurorul Lazăr, de fapt o crimă petrecută în 1986, nu este nici astăzi elucidat. Cu o mapă profesională atent albită, în care atrocitățile de la Aiud erau șterse chiar și din abisurile conștiinței, Lazăr, stimulat de premiile date de GDS și Societatea Timișoara, s-a prezentat cu maximă nerușinare pentru a obține încă un madat la Ministerul Public. Și acum a lăsat pe „dinafară” abuzurile procurorilor, torturile la care au fost supuse persoane aflate în detenție. „Modelul Aiud” din anii ’80 a fost aplicat după trei decenii pentru exterminarea judecătorului Stan Mustață. Primarul de Rm. Vâlcea, Mircia Gutău, s-a aflat la un pas de moarte prin otrăvire cu gaze de eșapament în arest. Un magistrat, victimă a „unității de elită” DNA de la Ploiești, reclamă torturile din sediul parchetului. Procurorul general Lazăr Augustin s-a făcut că plouă și în situațiile de abuzuri sexuale la care a fost supusă de procurorul Portocală în timpul anchetei fosta șefă a Autorității Electorale Permanente. Torționari din toate timpurile, uniți-vă! Lazăr a fost și este tatăl vostru!

Victima și călăul, onorați cu Crucea Națională „Serviciul Credincios”

Iohannis dă dovadă de un cinism greu de egalat. Sub presiunea publică a unei petiții lansate de Antena 3, președintele găsește soluția „reparatorie” în cazul deținutului politic Iulius Filip. Prin decret prezidențial îi acordă acestuia Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a în grad de ofițer. Iohannis alătură astfel victima și călăul în cadrul aceluiași ordin. Lazăr primise „Serviciul Credincios” încă din anul 2000. Ca o sfidare supremă, Lazăr Augustin pasează premiul scandalos primit de la GDS către victima lui de la Aiud.

„Cu o mapă profesională atent albită, în care atrocitățile de la Aiud erau șterse chiar și din abisurile conștiinței, Lazăr, stimulat de premiile date de GDS și Societatea Timișoara, s-a prezentat cu maximă nerușinare pentru a obține încă un mandat la Ministerul Public.”

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr