x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tribunalul Olt menţine măsura controlului judiciar faţă de Darius Vâlcov

Tribunalul Olt menţine măsura controlului judiciar faţă de Darius Vâlcov

20 Apr 2016   •   21:45
Tribunalul Olt menţine măsura controlului judiciar faţă de Darius Vâlcov

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, inculpat pentru luare de mită într-un dosar aflat la Tribunalul Olt, rămâne sub control judiciar, conform unei decizii pronunţată, miercuri, în Camera de Consiliu de la această instanţă.

Potrivit soluţiei pronunţată miercuri de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul 43049/3/2015/a5, având ca obiect verificare măsuri preventive, se "constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, în baza ordonanţei nr. 91/P/2015 din 16.11.2015 a Parchetului de pe lângă ÎCCJ - D.N.A. (...) menţine măsura preventivă a controlului judiciar şi a obligaţiilor stabilite în sarcina inculpatului prin Ordonanţa (...) Parchetului de pe lângă ÎCCJ - DNA".

În soluţie se menţionează că Darius Vâlcov are obligaţia de a se prezenta la organul judiciar în faţa căruia se afla cauza ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la IPJ Olt conform programului de supraveghere sau atunci cât este chemat, să nu plece din ţară fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar în faţa căruia se află cauza, să nu deţină şi să nu folosească arme, să nu se apropie de martori şi să nu ia legătura direct sau indirect cu aceştia. Printre martorii din dosar cu care Vâlcov are interdicţie de a lua legătura sunt oameni de afaceri din Slatina şi din alte localităţi şi fostul primar al municipiului, Minel Prina.

Decizia privind menţinerea controlului judiciar, pronunţată miercuri în Camera de Consiliu de la Tribunalul Olt, poate fi contestată.

Trei dintre martorii din acest dosar, respectiv Minel Prina, Lucian Şuşală şi Bogdan Petre Timofte sunt inculpaţi alături de Vâlcov pentru fapte de corupţie într-un dosar aflat pe rolul ICCJ, în care următorul termen de judecată este pe 24 mai. Dosarul aflat pe rolul ICCJ, în care Vâlcov, Prina, Şuşală, Timofte şi un om de afaceri din Slatina, Cristian Tomescu, sunt inculpaţi are ca obiect infracţiuni de corupţie iar ca obiecte secundare traficul de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea de bani, evaziune fiscală.

În dosarul aflat pe rolul ÎCCJ, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Vâlcov a fost acuzat de DNA că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşele Slatina, Scorniceşti şi Potcoava.

În luna noiembrie 2015 Vâlcov a fost trimis în judecată în al doilea dosar, cel aflat în prezent pe rolul Tribunalului Olt. El este acuzat de DNA că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri din Slatina.

Magistraţii Tribunalului Olt au respins la termenul din 17 martie, într-un dosar privind măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară, cererile formulate de Vâlcov referitoare la excluderea unui rechizitoriu al DNA, excluderea convorbirilor înregistrate în mediul ambiental şi a proceselor verbale de redare aferente. Încheierea pronunţată la termenul din 17 martie de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Olt a fost contestată şi are termen pe 25 aprilie, la Curtea de Apel Craiova.

Sursa: AGERPRES

×