x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un bărbat și-a omorât soția cu ciocanul. Judecătorii l-au pus în libertate

Un bărbat și-a omorât soția cu ciocanul. Judecătorii l-au pus în libertate

de Carmina Pricopie    |    15 Oct 2021   •   08:00
Un bărbat și-a omorât soția cu ciocanul. Judecătorii l-au pus în libertate
Sursa foto: Matthew Ansley Unsplash.com

Un bărbat judecat pentru că şi-a ucis soţia torturând-o a fost lăsat în libertate din neglijenţă de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Înainte să iasă din penitenciar, individul şi-a sunat fiica şi a ameninţat-o cu moartea.

 

Pe 3 mai 2021, Ionuţ Stelian Radu şi-ar fi ucis soţia cu o cruzime ieşită din comun. „Inculpatul (...) i-a aplicat soţiei sale mai multe lovituri cu un ciocan şi un cuţit, provocând astfel decesul soţiei sale”, arată procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în rechizitoriu. Cei doi, spun anchetatorii, se aflau în locuinţa închiriată din sectorul 5 al Capitalei. Erau veniţi de undeva de prin Argeş şi nu se mai înţelegeau în ultima vreme. Măcelul, aşa cum îl descriu procurorii, a început în dormitorul apartamentului. Acolo a şi început cearta. Nu erau la primul scandal. Şi, după mai multe replici în contradictoriu, Ionuţ Stelian Radu a început să-şi lovească soţia cu un ciocan în timp ce femeia făcea curăţenie. Văzând că încă mai respiră, bărbatul i-a tăiat gâtul cu un cuţit.

 

 Medicii legişti, îngroziţi de crimă

„... (în raportul de necropsie emis de I.N.M.L. „Mina Minovici”, la capitolul „Examen extern al cadavrului” sunt enumerate 10 plăgi, toate situate în zona capului/gâtului victimei), provocând astfel decesul soţiei sale, într-un mod care a produs victimei suferinţe fizice mai mari decât cele care însoţesc de regulă uciderea unei persoane”, descrie procurorul de caz în rechizitoriu.

„(...) inculpatul a comis fapta cu intenţie directă. Astfel, raportat la zona în care i-au fost aplicate loviturile victimei (zona capului şi a gâtului) şi obiectele folosite la lovirea victimei (ciocan şi cuţit de bucătărie), inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi a urmărit producerea lui”, concluzionează procurorul.

 

Trimis în judecată şi arestat pentru omor calificat

Prins imediat după crimă, Ionuţ Stelian Radu a fost arestat preventiv. El a fost trimis în judecată pe 19 iulie, de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru violenţă în familie (omor calificat săvârşit asupra unui membru de familie). Pe 20 iulie, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti şi a început să urmeze traseul de Cameră Preliminară. Adică, un magistrat a fost desemnat să analizeze dosarul şi probele din el, pentru a vedea dacă ele sunt obţinute legal sau nu, dacă trimiterea în judecată este bazată pe probe sau nu.

 

Pierdut printre termene şi lăsat liber

La o zi de la înregistrarea dosarului, instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv şi „menţine faţă de inculpat măsura arestării preventive. (...) Stabileşte o nouă verificare a legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive la data de 16.08.2021, ora 10.30”, scrie în minuta postată pe portalul Tribunalului Bucureşti. Pe 16.08.2021, se menţine din nou arestul preventiv, „apreciindu-se totodată că nu se impune înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu“, a concluzionat judecătorul de şedinţă. Doar că, înainte de expirarea celor 30 de zile, judecătorul nu a mai prelungit măsura arestului preventiv. Aşa că, la expirarea lor, adică pe 16.09.2021, Ionuţ Stelian Radu a fost eliberat: „Solutia pe scurt: În baza art. 241 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, constată încetată de drept măsura preventivă a arestului preventiv dispusă cu privire la inculpatul Radu Stelian Ionuț, --. În temeiul art. 241 alin. (2) Cod procedură penală, dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Radu Stelian Ionuț?, dacă nu este reținut ori arestat în altă cauză. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Dată şi pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 16.09.2021“.

 

Şi-a sunat fiica minoră din penitenciar înainte să fie eliberat

„De la data liberării, inculpatul, chiar imediat după eliberarea sa din penitenciar, după orele 12 noaptea, a sunat-o pe minora R.I.M, spunându-i că revine acasă, să nu înstrăineze din bunurile pe care le are, ameninţând-o cu moartea”, este unul dintre motivele arestării preventive a bărbatului. După două săptămâni de libertate, deşi era judecat pentru uciderea soţiei sale, bărbatul a fost arestat în cele din urmă pentru ameninţare. „Acesta a sunat-o în jurul orei 00.30, în noaptea de 16.09.2021-17.09.2021, inducand o puternică temere asupra acesteia”, mai precizează magistratul în motivarea celei de-a doua arestări. Potrivit unor surse, bărbatul şi-ar fi sunat copila în toiului nopţii spunându-i că urmează să iasă din penitenciar şi că va păţi şi ea ce-a păţit mama ei. Fata a sunat la Poliţie, iar cu ajutorul autorităţilor locale, atât ea, cât şi fratele acesteia au fost luaţi în custodie de Protecţia Copilului până la rearestarea bărbatului. Ionuţ Stelian Radu a fost arestat preventiv pentru ameninţare pe 30 septembrie 2021 de Tribunalul Bucureşti, după două săptămâni de teroare. Bărbatul a făcut contestaţie, iar ea se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti pe 18 octombrie 2021.

Deşi am cerut un punct de vedere de la Tribunalul Bucureşti, despre cum a fost posibilă punerea în libertate a unui individ judecat pentru crimă, magistraţii bucureşteni nu au dat curs solicitării până astăzi.

×
Subiecte în articol: Ionuţ Stelian Radu