x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR, sesizată în privința legii care permite menținerea până la 70 de ani în domeniul sanitar

CCR, sesizată în privința legii care permite menținerea până la 70 de ani în domeniul sanitar

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   19:15
CCR, sesizată în privința legii care permite menținerea până la 70 de ani în domeniul sanitar

Deputații USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională asupra modificărilor aduse Ordonanței de Urgență nr. 150/2022 referitoare la domeniul sănătății, prin care este instituită posibilitatea unor categorii de medici de a menține funcții de conducere până la 70 de ani.

„Reglementarea a fost introdusă printr-o serie de amendamente adoptate la nivelul Camerei Deputaților menite să extindă posibilitățile de a ocupa funcții de conducere la nivelul spitalelor și a ambulanțelor până la 70 de ani, pentru profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale. În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaților au fost aduse amendamente care schimbă însăși esența actului normativ, iar discuția s-a axat pe ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ”, potrivit unui comunicat de presă.

Semnatarii susțin că soluția constituțională pentru această situație era expres precizată în Constituție, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaților. Ei apreciază că a fost încălcat principiul bicameralismului.

„Expunerea de motive a propunerii legislative votate nu cuprinde nicio justificare/fundamentare a soluției legislative din perspectiva necesității introducerii amendamentelor privitoare la ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile sanitare. Astfel, nu sunt clar prezentate cerințele care reclamă intervenția normativă și nici principiile de bază care stau la baza introducerii amendamentelor votate la Camera Deputaților”, se arată în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: usr ccr medici