x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe numirile făcute la CNA și Curtea de Conturi

USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe numirile făcute la CNA și Curtea de Conturi

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   00:00
USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe numirile făcute la CNA și Curtea de Conturi

USR și Forța Dreptei au contestat la Curtea Constituțională ultimele numiri făcute la CNA și Curtea de Conturi. Este invocată încălcarea cvorumului legal de ședință și a mai multor decizii pronunțate de CCR.

„PSD și PNL tratează Parlamentul ca pe propria moșie, așa cum fac și cu România. La votul de miercuri pentru șefia CNA și conducerea Autorității de Audit de la Curtea de Conturi nu au avut suficienți oameni în sală pentru vot, dar au mers mai departe, în ciuda solicitării USR de a fi verificat cvorumul. Am depus, în acest sens, sesizări la Curtea Constituțională, împreună cu Forța Dreptei. PSD și PNL calcă în picioare Constituția pentru că se grăbesc să își împartă România ca pe o pradă, își împart instituțiile statului în spatele ușilor închise”, spune Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților și purtătorul de cuvânt al USR.

USR semnalează că „numirile sunt făcute pentru politruci de partid”.

„La Autoritatea de Audit i-a venit rândul să fie numită o doamnă fără nicio competență în domeniu, fostă chimistă la o unitate SRI. Cât despre CNA, ar trebui să fie o instituție independentă, dar e total nefuncțională, iar la conducerea ei s-au grăbit să pună o persoană care a mai ocupat această funcție și a arătat deja că nu poate sau nu vrea să schimbe nimic în bine”, adaugă Moșteanu.

Sesizările depuse la CCR vizează Hotărârile Parlamentului 3/2023 și 4/2023 și este invocată încălcarea cvorumului legal de ședință și a mai multor decizii pronunțate deja de CCR.

„Concret, în ședința plenului reunit din 7 martie, liderul grupului USR din Camera Deputaților a solicitat verificarea cvorumului înainte de vot, dar președintele de ședință a refuzat. De fapt, președintele de ședință nu a verificat cvorumul întrucât știa că această condiție legală nu era îndeplinită pentru că erau mai puțin de 69 de senatori. Potrivit art. 67 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul adoptă legi, hotărâri și moțiuni în prezența majorității membrilor. Conform jurisprudenței CCR, ”, potrivit unui comunicat de presă.îndeplinirea>

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: CCR numiri cna