x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Vieți distruse de Doană, despăgubiri minore

Vieți distruse de Doană, despăgubiri minore

de Dan Constantin    |    07 Iul 2016   •   15:38
Vieți distruse de Doană, despăgubiri minore

Cât valorează viața unui om pusă pe talgerul Justiției? O moarte prin accident este despăgubită de asigurători până la limita de 100.000 de euro. O moarte ,,programată” prin excludere socială în urma unor decizii și acțiuni ale procurorilor, confirmate de erori în cascadă ale judecătorilor, devine și mai dramatică. Lupta cu aparatul de Justiție pentru impunerea adevărului, pentru demontarea unor acuze imaginare, aduce suferințe greu de suportat, spectrul condamnării fără vinovăție distruge destine. Calvarul nu se încheie după o achitare în instanță; cei care deschid procese pentru despăgubiri din partea statului român au de parcurs un drum complicat și costisitor. La final, dacă au câștig de cauză, sumele primite ca daune morale și materiale nu cad în sarcina magistraților vinovați de erori.

Radu Gheorghe era agent de poliție la Secția 5 din București. Investiga în anul 2002, împreună cu alți polițiști, furturi de carburanți din conductele PETROTRANS, un ,,sport național” în acea vreme. În 8 octombrie 2003 este reținut și apoi arestat preventiv de Parchetul Național Anticorupție (devenit ulterior DNA) în baza unui denunț făcut de hoții de benzină. Procurorul militar Doană i-a luat în brațe pe denunțători care susțineau că au dat mită polițiștilor din Secția 5. Se declanșează atunci un dosar mamut - cu peste 50 de învinuiți. Radu Gheorghe este ținut în arest aproape un an. În septembrie 2004, la 11 luni și șase zile de la arestare, Tribunalul Militar București înlocuiește măsura cu interdicția de părăsire a țării. Din arest face numeroase cereri de punere în libertate, susținând că este victima unui abuz.

Moarte socială programată

Procesul trenează după ce DNA trimite dosarul spre instanță abia în 2007. În 2010, Radu Gheorghe este condamnat la patru ani închisoare, Curtea de Apel București acceptând fabulațiile lui Doană Vasile. Abia Înalta Curte de Casație și Justiție, în iulie 2012, constată ca fapta nu există și îl achită. Dramele din familie au însoțit acest drum spre adevăr. Tatăl polițistul murise de inimă rea în perioada arestării fiului; mama a suferit o operație pe cord deschis, iar soția l-a părăsit. Radu Gheorghe, degradat din funcție, sub oprobriul public de pușcăriaș, fară familie, se îmbolnăvește de inimă și este de urgență operat la Spitalul Militar. Distrus fizic și moral, se pensionează medical în 2009 cu drepturi diminuate.

De la două milioane de euro, doar 110 mii

Cu dreptatea în mână, pornește o luptă la fel de grea cu sistemul. Pe baza unor expertize, cu documente fiscale și medicale, solicită în Justiție daune morale și despăgubiri materiale cumulate de două milioane euro. Statul român, prin Ministerul Finanțelor, este reclamat, DNA este reprezentat de procurorul Mămăligan, și el, Gheorghe, ca reclamant. Oficialii statului consideră că pretențiile lui Radu Gheorghe sunt exagerate. Omul, cocoșat de abuzurile unor magistrați, ajuns singur la bătrânețe după 14 ani de luptă prin tribunale, ținut în arest un an fără vinovăție, a primit 110 mii de euro la recurs. Vasile Doană doarme liniștit. A plecat din DNA și este director prin Ministerul de Interne să apere instituția.

 

Vasile Doană a trimis în arest oameni nevinovați, iar Daniel Morar și-a asumat un rechizitoriu infirmat la Curtea Supremă

 

×