x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de 12 luni pentru victimele violenței

Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de 12 luni pentru victimele violenței

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2023   •   23:30
Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de 12 luni pentru victimele violenței

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate inițiativa legislativă USR prin care se asigură asistență juridică gratuită în apel pentru victimele violenței domestice și crește durata maximă pentru ordinele de protecție, de la 6 la 12 luni, asigurând o protecție sporită victimelor.

„În cazurile extreme de violență domestică agresorul nu încetează comportamentul agresiv după șase luni, perioada maximă din lege pentru un ordin de ptotecție, și trebuie îndepărtat de locul de școală al copilului de exemplu și locul de muncă al victimei sau domiciliul acesteia pe o perioadă mai lungă, fără ca victima să reia drumul tribunalului și frica lipsei de protecție, iar acum ordinele vor putea fi emise de instanță până la 12 luni. Doar în primele trei luni ale anuli 2023 au fost deja 1000 de încălcări ale ordinelor de protecție. De asemenea, vorbim și de victime fără resurse sau cu resursele blocate în conturile comune de partenerul agresor, așadar am introdus asistența juridică gratuită și în apel”, a declarat Oana Țoiu,deputata co-inițiatoare a legii.

Conform datelor făcute publice de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele trei luni ale acestui an, poliţiştii au emis 2.983 de ordine de protecţie provizorii, 1.255 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată;

La nivel naţional, în primele trei luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5,6%, faţă de primele 3 luni ale anului 2022, de la 12.604 la 13.307 fapte.

„Statistica din România este înfiorătoare! Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violențelor din familie. Sunt zeci de mii de victime ale violenței domestice care trebuiesc protejate, de aceea votul de azi din Senat este unul extrem de important și reprezintă un prim pas pe care îl facem pentru o mai bună protecție a victimelor violenței domestice, astăzi, de Ziua Națională a Egaliății de Șanse între bărbați și femei" , declară Monica Berescu, deputată USR de Iași, co-inițiatoare a legii.

Inițiativa USR a fost depusă după consultări cu victime ale violenței domestice, cu societatea civilă, în special rețeaua VIF pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și platforma ProTECT, și cu plenul CES.

Senatoarea USR Anca Dragu, președintă a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, a susținut în cadrul dezbaterilor că atât statul, cât și opinia publică trebuie să facă tot ce este legal posibil ca fenomenul violenței domestice să fie eradicat.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să meargă pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: violenta victima asistenta