x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale 300 focare pestă porcină africană active în România

300 focare pestă porcină africană active în România

21 Mai 2021   •   22:30
300 focare pestă porcină africană active în România

300 de focare de pestă porcină africană sunt active în România, anunță Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul animalelor afectate este de 139.964, scrie Mediafax

Cele mai multe focare de pestă porcină sunt în Gorj (79), Sibiu (34), Sălaj (25), Bihor (23) și Alba (21), iar cele mai puține (câte unul) în Tulcea, Dâmbovița, Brașov, Bacău, respectiv niciun caz în Olt.

Numărul animalelor afectate este de 139.964.

În ultima săptămână, au fost înregistrate 12 focare noi în Bihor, Buzău, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

De asemenea, au fost stinse 22 focare de pestă porcină.

Din analiza celor 300 de focare active rezultă că în unele județe precum Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinți, Bihor sau Giurgiu există 91 focare confirmate anul trecut care nu s-au stins până acum.

Motivul pentru care nu au putut fi stinse este apariția de focare noi în aceleași zone, ceea ce, susține ANSVSA, arată că măsurile nu au fost respectate în totalitate.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariția de noi focare de PPA în jurul celor deja existente.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

 

×
Subiecte în articol: pesta porcina africana