x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului: Totul este pregătit pentru înmormântarea regelui Mihai

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului: Totul este pregătit pentru înmormântarea regelui Mihai

05 Dec 2017   •   15:54
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului: Totul este pregătit pentru înmormântarea regelui Mihai

Toate pregătirile au fost făcute la noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş pentru înmormântarea regelui Mihai, ceremonie a cărei dată încă nu a fost stabilită, a declarat marţi consilierul eparhial Caliopie Ichim. 

"Ziua în care va fi înmormântarea încă nu o cunoaştem, aşteptăm dialogul cu reprezentanţii Casei Regale, dar aici totul este pregătit. De la înmormântarea reginei Ana, totul este pregătit pentru un astfel de eveniment tragic, dar previzibil", a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. 

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marţi la vârsta de 96 de ani la reşedinţa din Elveţia şi va fi înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeş, alături de regina Ana, a anunţat Casa Regală. 

Regina Ana, care a încetat din viaţă pe 1 august 2016 într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani, a fost primul membru al familiei regale înmormântat în noua catedrală, ceremonia funerară desfăşurându-se pe 13 august 2016. 

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, noua catedrală arhiepiscopală, care are şi rolul de necropolă regală, nu depăşeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a cărei edificare este atribuită legendarului meşter Manole. 

Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului. 

Piatra de temelie a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta şi a Principelui Radu. 

În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeş au fost aduse şi rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii. AGERPRES

×