x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Buzău: În premieră, trecere de pietoni 3D la un liceu de artă

Buzău: În premieră, trecere de pietoni 3D la un liceu de artă

08 Noi 2017   •   22:00
Buzău: În premieră, trecere de pietoni 3D la un liceu de artă

Elevii clasei de arhitectură de la Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău au realizat miercuri prima trecere de pietoni 3D din municipiul reşedinţă de judeţ, care creează şoferilor iluzia că dungile albe plutesc.

"Proiectul este unic în România, în urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la secţia de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme şi umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă', a declarat coordonatorul proiectului, Ana Maria Bogleş, profesor la Liceul de Artă "Margareta Sterian'.

Potrivit sursei citate, o astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic, pentru că iluzia optică se creează doar dacă o priveşti dintr-un anumit unghi, calculat cu atenţie de proiectanţi.

"Este nevoie ca unghiul de fugă să fie la şapte metri de la trecerea propriu-zisă. Salariaţii de la societatea URBIS ne-au ajutat cu şabloane şi vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Aşa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Şoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puţin şi va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este şi mai mare', a mai declarat Ana Maria Bogleş. AGERPRES

×