Timişoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi oraşul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susţină, miercuri, reprezentaţia piesei "Limits", care abordează tema refugiaţilor.
Circul contemporan în Timişoara a fost gândit ca un eveniment care să formeze gustul publicului pentru o nouă formă de artă a spectacolului.
''Timişoara 2021 îşi propune să vină de câte ori este posibil cu elemente noi faţă de ceea ce se întâmplă în peisajul cultural şi artistic timişorean şi, dacă este posibil, şi la nivel naţional. Este misiunea noastră să testăm gusturile publicului, să-l formăm ca şi public, iar circul contemporan este una şi prima dintre aceste iniţiative'', a declarat luni, presei, Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.
Prin prezenţa Cirkus Cirkor la Timişoara, publicului i se oferă atât un spectacol, cât şi o posibilitate de formare a tinerilor şi adulţilor prin organizarea a patru ateliere de lucru pentru copii, unul pentru adulţi şi unul special creat pentru artiştii din Timişoara, interesaţi să interacţioneze cu cei ai companiei Cirkus Cirkor.
''Miercuri va avea loc spectacolul 'Limits' ('Limite') care abordează o temă sensibilă a zilelor noastre în Europa, problema refugiaţilor, şi a pornit de la ideea directoarei artistice a spectacolului, din Suedia, care s-a confruntat de-a lungul anilor cu valuri de migranţi în ţara sa, voia să le ofere un cămin şi, de fiecare dată când constata că nu mai există spaţiu fizic pentru încă un refugiat, solicitant de azil, se găsea în mod miraculos încă un loc. Practic, a testat limitele şi capacitatea primirii refugiaţilor în Suedia'', a detaliat Simona Neumann.
Ea adaugă că problema limitelor poate fi înţeleasă şi metaforic, iar publicul timişorean este invitat să mediteze la acest aspect, până unde ne putem întinde limitele când credem că nu mai putem sau că nu mai este posibil, dar întotdeauna realizăm că este posibil să ne depăşim limitele fizice şi emoţionale sau intelectuale.
Este un spectacol complex, fără clovni şi fără animale, este un spectacol care combină acrobaţia, dansul, teatrul contemporan, arta stradală. ''Limits'' imaginează o lume în care ridicăm graniţele care ne separă, în care limitele nu mai sunt bariere ce ne împiedică să avansăm, ci motivaţii de a căuta căi noi. Cirkus Cirkor contestă restricţiile spaţiului, dar şi pe cele ale corpului uman, astfel că imposibilul devine posibil, graniţele devin punţi de legătură, limitele sunt depăşite, iar visele devin realitate.
Circul contemporan va fi una dintre formele spectacolului de stradă care va fi prezent în diverse locuri din Timişoara, în cadrul unui sub-proiect numit ''Piaţa''. AGERPRES