x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Constanţa: Militarii americani din Batalionul 1 'Fighting Eagles' au ajuns la Mihail Kogălniceanu

Constanţa: Militarii americani din Batalionul 1 'Fighting Eagles' au ajuns la Mihail Kogălniceanu

14 Feb 2017   •   13:57
Constanţa: Militarii americani din Batalionul 1 'Fighting Eagles'  au ajuns la Mihail Kogălniceanu

Cei 500 de militari ai Batalionului 1 'Fighting Eagles' ('Vulturii luptători'), din cadrul Brigăzii a 3 Blindate Regimentul 8 Infanterie a Armatei SUA, au început marţi dimineaţă descărcarea a 15 tancuri M1 Abrams şi două vehicule de tractare, sosite în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu pe calea ferată, în cadrul unei operaţiunii de dislocare a echipamentelor pentru o serie de exerciţii ce vor avea loc în Poligonul de la Smârdan, în următoarele nouă luni. 

Prezent la rampa feroviară de descărcare a echipamentelor, unde în cursul nopţii de luni sosise garnitura de tren cu carele de luptă blindate şi maşinile auxiliare, lt. col Jason Sabat, comandantul 'Vulturilor luptători' a declarat că tancurile M1 Abrams, cântărind fiecare câte 60 de tone, au traversat Oceanul Atlantic, la bordul unor nave de transport specializate, după ce au părăsit baza permanentă Fort Carson, din Colorado, în noiembrie. După ce au fost descărcate în Germania, coloana de maşini a pornit la drum pe calea ferată, către Polonia şi în final Bulgaria. 

Exerciţiul la care vor participa efectivele militare americane va fi desfăşurat alături de subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată aparţinând Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", din structura Forţelor Terestre Române. Exerciţiul va avea loc începând cu 15 martie, în Poligonul Smârdan, fiind parte a angajamentului SUA privind asigurarea securităţii flancului estic al NATO, din cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve. 

"Batalionul 1 'Vulturii luptători' va staţiona la ţărmul Mării Negre, în România, timp de nouă luni după care vor fi înlocuiţi de o altă unitate combatantă, care va fi dislocată aici cu propriile echipamente militare, iar noi vom încărca totul în vagoane şi vom părăsi Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu", a declarat ofiţerul american. 

În perioada următoare, la Mihail Kogăniceanu, vor mai sosi, tot pe calea ferată, maşini de luptă pentru infanterie M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. 

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MAN), dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză. 

Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic, cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare, au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre. AGERPRES

×