O mocăniţă cu abur va fi pusă în funcţiune la sfârşitul acestei săptămâni în localitatea Comandău, unde se vor sărbători Zilele comunei, turiştii putând călători cu aceasta pe un traseu de aproximativ cinci kilometri.
Primarul comunei, Kocsis Bela, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că mocăniţa va fi adusă din judeţul Hunedoara şi va funcţiona doar două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, pe traseul Comandău-Valea Cupanului-kilometrul 5, unde există o cale ferată folosită pe vremuri pentru transportul buştenilor din pădure.
De altfel, istoria acestei localităţi, aflate în apropierea staţiunii Covasna la o altitudine de aproape 1.100 de metri, este strâns legată de exploatările forestiere din zonă.
Puţină lume ştie că între Covasna şi Comandău a existat un ansamblu tehnic unic în Europa, extrem de ingenios, care folosea forţa gravitaţională pentru transportul buştenilor. Practic, între cele două platforme ale planului înclinat există o diferenţă de nivel de peste 320 de metri, iar principiul de funcţionare era foarte simplu - vagonul încărcat cobora şi îl trăgea în sus pe cel fără lemne, care era mai uşor. Însă, în anul 1997 un incendiu puternic a distrus acest inedit funicular, pe care autorităţile locale ar dori să îl reconstruiască şi să îl transforme într-o atracţie turistică.
"Viitorul comunei noastre nu mai este exploatarea lemnului, ci turismul. La noi, anotimpurile nu se ceartă, vara e vară, iarna e iarnă adevărată (...) Turiştii au tot timpul ce să facă aici, deci noi nu ne mai bazăm pe exploatările forestiere, pentru că şi cu tăiatul lemnului se cam termină, ci pe faună şi peisaje", a declarat primarul Kocsis Bela.
Cu prilejul Zilelor comunei Comandău, sâmbătă va avea loc un concurs de tăiat buşteni, la care s-au înscris 5 echipe.
"Vor avea de tăiat nişte buşteni uriaşi, de trei metri lungime, se va cronometra şi cel mai rapid va câştiga (...) Avem şi un program cultural bogat, ne-am străduit să organizăm o sărbătoare frumoasă şi, desigur, nu putea lipsi acest concurs care are o tradiţie de 15 ani şi se bucură de un are mare succes la public", a precizat primarul.
Programul de duminică va începe la ora 11,00 cu un meci de fotbal între echipele de seniori din Comandău şi Târgu Secuiesc, urmat de o întâlnire feroviară la Muzeul satului, precum şi de spectacole de muzică şi dans susţinute de formaţii româneşti şi maghiare.