x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Elevii din școlile afectate de cutremurele din Gorj vor fi trimiși în alte clădiri

Elevii din școlile afectate de cutremurele din Gorj vor fi trimiși în alte clădiri

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   15:45
Elevii din școlile afectate de cutremurele din Gorj vor fi trimiși în alte clădiri

Elevii din școlile afectate de cutremurele din Gorj vor fi trimiși în alte clădiri sau vor fi comasați. În urma seismelor au avut de suferit inclusiv 25 de biserici, 24 de blocuri și 22 de case.

În urma cutremurelor produse în județul Gorj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență anunță că s-au produs pagube la 121 de clădiri: 27 de unități de învățământ, 17 instituții publice, o unitate medicală, 20 de lăcașuri de cult, 5 operatori economici, 2 obiective turistice, 24 blocuri de locuit, 22 de construcții cu destinația casă de locuit și 3 alte construcții.

„S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinația blocuri de locuit și case de locuit pentru ca utilizatorii acestori clădiri să nu fie puși în pericol și să fie informați despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce privește aceste categorii de construcții vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate”, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj.

Pentru 16 dintre clădirile afectate, autoritățile au cerut Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să se aloce sumele din Fondul de investiție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, necesare efectuării lucrărilor de investiții, proiect care a obținut toate aprobările, fiind miercuri pe ordinea de zi a Guvernului.

Pentru celelalte 11 clădiri cu destinația unitate de învătământ urmează ca în perioada imediat următoare, unitățile administrativ teritoriale să efectueze lucrările necesare.

În ceea ce privește activitatea elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spațiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i privește pe elevi și cadrele didactice.

În ceea ce privește lăcașurile de cult, raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului și Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

„Cetățenii care dețin asigurare pentru locuințele afectate de cutremur pot iniția demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obțină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul județului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societățile de asigurare”, adaugă CJCCI Gorj.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: elevii gorj şcoli