În timp ce în toate regiunile din România, femeile sunt cele care primesc astăzi mărţişoare, există o regiune unde bărbaţii primesc mărţişoare de la femei.
Potrivit tradiţiei, în Moldova fetele trebuie să ofere simbolul primăverii băieţilor, motivul fiind unul vechi de sute de ani.
Fetele le legau băieţilor necăsătoriţi un şnur alb cu roşu la încheietura mâinii pentru a fi feriţi de primejdie atunci când merg să muncescă sau să vâneze.
Acest obicei avea loc la începutul primăverii şi, în timp, a fost înlocuit cu mărţişorul de 1 martie.
"În vremurile noastre si acest obicei plin de semnificatii magice a început sã fie denaturat, ajungând sã fie purtat de toatã lumea. De la grija pãrintilor pentru sãnãtatea copiilor, s-a trecut la alte semnificatii legate de relatiile dintre bãieti si fete, mãrtisorul era considerat si o formã de respect. Înainte, mãrtisorul era confectionat exclusiv în casã, nu se comercializa. Astãzi, din pãcate, este un obiect de comert, iar dupã cum se stie, comertul distruge traditiile si semnificatiile acestora. De aici si transformarea sa în bijuterii, purtate întâmplãtor la 1 Martie, nemaiânsemnând nimic decât o valoare comercialã sau un obiect de podoabã, de multe ori apartinând zonei kitsch-ului", a declarat etnologul Dan Ravaru pentru vremeanoua.ro.