Edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că pentru 2017 ia în calcul venituri totale de 1,1 miliarde euro iar bugetul Municipalităţii va fi în dezbatere 15 zile, a precizat Firea, joi, la comitetul intern de analiză a bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Firea a spus că bugetul total alocat asistenţei medicale în unităţile Municipalităţii este de 95 de milioane euro, dintre care 83 milioane de euro de la bugetul local, iar diferenţa din transferuri de la Ministerul Sănătăţii pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale şcolare.
"Continuăm programul demarat anul trecut de dotare cu aparatură ultramodernă pentru cele 19 spitale şi cabinetele şcolare, cu o alocare de 15,5 milioane euro. Pentru investiţii am prevăzut 57 milioane euro - din care vă dau doar două exemple: finalizarea obiectivelor de la spitalele 'Gomoiu' şi 'Foişor' în valoare de 24 milioane de euro. De asemenea, am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro", a afirmat Firea.
Potrivit acesteia, avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Noul spital va cuprinde secţii pentru care în Bucureşti se înregistrează un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arşi etc.
"Potrivit legii, şcolile se află în administrarea primăriilor de sector, dar am decis să implicăm şi Primăria Capitalei în efortul de a asigura condiţii cât mai bune de studiu pentru copii. Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro, reprezentând finanţarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unităţi de învăţământ - şcoli, grădiniţe, afterschool, licee -, inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unităţi de învăţământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai înveţe în trei schimburi în nicio şcoală din Bucureşti. De asemenea, vor fi alocaţi 5,7 milioane de euro pentru expertize şi dotări în vederea obţinerii autorizaţiilor ISU pentru cele 47 de şcoli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări", a afirmat edilul Capitalei.
În ceea ce priveşte locuinţele sociale şi pentru tineri, Firea a spus că au fost identificate până în prezent unsprezece potenţiale amplasamente în toate cele şase sectoare ale Capitalei pentru construcţia unor ansambluri de locuinţe sociale, de serviciu şi pentru tineri, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unităţi locative şi că, în prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcţiei de Investiţii au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor de urbanism.
"Primăria Capitalei are în derulare împrumuturi contractate, iar la sfârşitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 de milioane euro (dobânzi, comisioane, rate), cu maturitate până în anul 2035, din care vom plăti în 2017 aproximativ 47 milioane euro, iar în 2018 - 163 milioane de euro", a mai declarat Firea. www.agerpres.ro