x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Galaţi: Un elev acuză conducerea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" de lipsire de libertate în mod ilegal

Galaţi: Un elev acuză conducerea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" de lipsire de libertate în mod ilegal

23 Oct 2017   •   16:46
Galaţi: Un elev acuză conducerea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" de lipsire de libertate în mod ilegal

Un tânăr de 18 ani, elev al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) Galaţi, acuză, printr-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituţii ale statului şi postată pe contul său de socializare, conducerea unităţii de învăţământ, de lipsire de libertate în mod ilegal în formă continuată, în condiţiile în care elevilor, chiar şi celor majori, le este interzis să părăsească incinta şcolii, chiar şi în pauze. 

Tudor Gheorghe a trimis scrisoarea către Prefectură şi Primăria Galaţi, Ministerul Educaţiei Naţional(MEN), Corpul de Control al MEN, Poliţia Română, Comisia pentru Educaţie de la Camera Deputaţilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi spune că speră ca măcar una dintre autorităţi să curme acest ,,abuz'. 

"Pe calea acestei corespondenţe vă aduc la cunoştinţă situaţia absurdă şi ilegală ce se desfăşoară în cadrul Colegiului Naţional Vasile Alecsandri...Instituţia mai sus menţionată, prin alineatul 'n', art. 106 al Regulamentului Intern, avizat de Consiliul de Administraţie şi aprobat în Consiliul Profesoral, se face vinovată de lipsire de libertate în mod ilegal, în formă continuată, infracţiune stipulată şi pedepsită în art. 205 al Noului Cod Penal. Mai exact instituţia, prin intermediul personalului de pază, îi împiedică fizic pe elevi să părăsească perimetrul şcolii, inclusiv pe timpul recreaţiilor şcolare. Prin implementarea articolului mai sus menţionat din Regulamentul Intern, instituţia le îngrădeşte elevilor, inclusiv celor cu vârsta de peste 18 ani, dreptul la libertate individuală şi siguranţă a persoanei, drept fundamental stabilit prin art. 23 din Constituţia României. În plus, prezentul Regulament se află în directă contradicţie cu alineatul k, art. 45 din Statutul Elevului, reglementare legală de rang superior, aprobată prin ordin de ministru, publicată în Monitorul Oficial al României", se spune în scrisoarea tânărului. 

Tudor Gheorghe susţine că, fiind major, ar trebui să poată decide singur când intră şi când iese din instituţia de învăţămînt. 

"Nu solicit nimic altceva decât ca elevilor majori să le fie respectat dreptul constituţional de a părăsi incinta şcolii oricând doresc. Am avut colege cărora li s-a făcut rău, dar care nu au putut pleca acasă. Nu avem punct alimentar în liceu şi este vorba şi de cei care fumează, de ce nu. Suntem majori, nu trebuie să ni se îngrădească dreptul de circulaţie", a declarat Tudor Gheorghe. 

Iniţiativa tânărului este susţinută şi de alţi colegi. 

"Şi eu şi alţi colegi îl susţinem pe Tudor. Suntem majori şi nu trebuie să justificăm dacă ne este foame sau vrem să fumăm... Este decizia noastră, nu putem să fim ţinuţi cu forţa într-un anume loc. Am primit şi amenzi în interiorul liceului, eu personal nu am fumat nici în liceu la baie, nici în curtea liceului când erau porţile deschise, dar am primit amenzi de la anumiţi poliţişti pentru fumat, când eram în spatele şcolii", a declarat eleva Oana Mangalea. 

Şi tatăl elevului care a trimis scrisoarea deschisă îşi susţine fiul. 

"Am aflat despre scrisoare de la Tudor, după ce a publicat-o. Atâta vreme cât fiul meu are 18 ani are responsabilitate pentru toate faptele şi acţiunile sale", a spus Lucian Gheorghe. 

Conducerea CNVA Galaţi susţine că această decizie a fost luată pentru a proteja elevii şi se vor căuta soluţii. 

"Am discutat cu elevii mai mari despre problemă. O soluţie ar fi ca elevii majori să poată ieşi în baza unui act de identitate", a spus directorul adjunct al colegiului, Onuţ Atanasiu. 

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) afirmă că, în urma unor discuţii, anumite prevederi ale regulamentului intern de la CNVA ar putea fi schimbate. 

"Regulamentul a fost adoptat în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ din care fac parte şi reprezentanţi ai părinţilor. Deciziile se iau în beneficiul elevilor, deoarece este foarte importantă asigurarea securităţii acestora. Probabil că vor fi modificări în perspectivă, pentru a se ajunge la o altă situaţie. Există acum discuţii cu părinţii, cu diriginţii, cadrele didactice şi cu elevii", a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache. AGERPRES

×