x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale HALUCINANT Doi zimbri, printre care şi primul pui născut la Armeniş, ucişi de o haită de câini fără stăpâni

HALUCINANT Doi zimbri, printre care şi primul pui născut la Armeniş, ucişi de o haită de câini fără stăpâni

21 Ian 2016   •   14:16
HALUCINANT Doi zimbri, printre care şi primul pui născut la Armeniş, ucişi de o haită de câini fără stăpâni

Patru zimbri din turma aclimatizată la Armeniș, a doua din Europa unde animalele trăiesc în stare de sălbăticie, au murit în condiții dubioase, relatează pressalert.ro.

Două dintre animale, bunăoară, au fost pur și simplu sfâșiate de o haită de câini sălbăticiți și hămesiți. Haita numără 15 animale, care în această perioadă sunt deosebit de flâmânde, având în vedere gerul și imposibilitatea de a găsi hrană ușor.

”Echipa WWF a fost în teren împreună cu medicul veterinar și membri ai asociaței care gestionează fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre și din jurul cadavrelor, precum și înregistrările de pe camerele de monitorizare amplasate în zonă, concluzionând că un grup de câini sălbăticiți a hăituit și atacat cel puțin două dintre exemplare (ambii masculi)”, transmit reprezentanții ONG-ului care a adus zimbrii în România.

Anca Tomescu, director Competence Center Stray Animal Care, al Vier Pfoten România consideră că “soluția pe care o oferă legea pentru gestionarea câinilor fară stăpân este ineficientă și din păcate incurajează abandonul. Suntem deschiși spre orice colaborare cu autoritățile locale și organizații nonguvernamentale pentru o rezolvare sustenabilă și nonviolentă a problemei câinilor salbăticiți”. Pe cale de consecință, WWF România propune formarea unui grup de lucru cu reprezentanți ai autorităților de mediu, administratorilor fonduror cinegetice, organizații pentru protecția animalelor, experți în faună sălbatică și autorități locale, pentru a identifica măsurile imediate.

”Faptul că acești câini au ajuns să prădeze cel mai mare mamifer din Europa, printre care și primul pui conceput și adus pe lume în libertate în zona Banatului montan, este încă o dovadă a pericolului pe care îl reprezintă pentru fauna sălbatică și nu numai. În zona parcului Natural Vânători Neamț, spre exemplu, acolo unde 20 de zimbri trăiesc în mediul natural, există și o haită de lupi, însă aceasta nu a atacat zimbrii de acolo. Incidentele din Măgura Zimbrilor ne atrag atenția asupra unei probleme insuficient abordate de către autoritățile competente”, mai spun cei de la WWF.

×
Subiecte în articol: zimbrii