x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Iaşi: 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi, pregătite pentru Ziua Naţională

Iaşi: 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi, pregătite pentru Ziua Naţională

30 Noi 2018   •   15:19
Iaşi: 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi, pregătite pentru Ziua Naţională

Bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social din Iaşi au venit la muncă încă de la primele ore ale dimineţii de vineri pentru a pregăti cele 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi ce urmează a fi împărţite celor care vor lua parte la manifestările organizate de 1 Decembrie, pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.

Pentru ieşenii care vor veni pe 1 decembrie în faţa Palatului Culturii pentru a sărbători Ziua Naţională şefii municipalităţii au anunţat că se vor pregăti 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, vin fiert, ceai şi colăcei.

Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Comunitară de la Primăria Iaşi au cumpărat, pentru a pregăti mâncarea, 500 de kilograme de fasole, 180 de litri de ulei, 125 kilograme de morcovi, 150 kilograme de ţelină, 63 de kilograme de păstârnac, 150 de kilograme de ceapă, 80 de borcane de bulion, verdeaţă şi condimente, paste tomate.

"Pentru o porţie gustoasă de fasole e nevoie de foarte multă muncă. Practic, e nevoie de două zile. În ziua pregătitoare datei de 1 Decembrie călim legumele şi amestecăm în ele până sunt gata, până sunt fierte. Când sunt fierte le dăm de-o parte. Între timp, alegem fasolea, o spălăm, o punem la umflat şi schimbăm trei ape. La noapte ne apucăm să pregătim efectiv fasolea. Tot atunci o punem la fiert la foc mic până mâine dimineaţă, când o ducem de pe plită direct la sărbătoare", a declarat Domnica Mihai, coordonator.

Este bine ştiut că mâncarea gătită la cazan nu are cum să nu iasă gustoasă. Mai puţin sunt cei care ştiu şi secretul unui astfel de preparat.

"Secretul constă în fierberea fasolei. Trebuie să fie la foc mic, mai multă fasole la un loc, este nevoie de multe, multe legume, verdeaţă. Nu avem ingrediente secrete. Gustul este dat de bucătăresele noastre pricepute", a declarat una dintre bucătărese, Marciana Ţiba.

"Fasolea trebuie să fie scursă bine, fiartă, pusă la muiat cu multe ore, chiar şi cu 12 ore înainte, şi trebuie scursă de trei ori. Fiecare dă gust după cum ştie, după cum îi place. E bine să adaugi pe lângă legume şi verdeţuri şi puţină boia dulce, delicat, cimbru, puţin usturoi", a declarat, la rândul său, bucătăreasa Angela Polcovnicu.

Tot pentru ieşenii care vin sâmbătă la manifestările organizate de municipalitate în faţa Palatului Culturii pentru a celebra Ziua Naţională se vor pregăti 5.000 de porţii de ceai cald şi vin fiert şi colaci. AGERPRES

×