x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor în Parcul Național Piatra Craiului!

Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor în Parcul Național Piatra Craiului!

30 Sep 2022   •   21:30
Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor în Parcul Național Piatra Craiului!
Sursa foto: Mircea Verghelet, Parcul Național Piatra Craiului

Cerbii ies la „boncănit”, pentru că își caută perechea. La vremea echinocţiului de toamnă, boncănitul este în toi la munte. Fenomenul se declanşează aici în jur de 15 septembrie, creşte în intensitate până prin 23-25 ale lunii şi se sfârşeşte în jur de 10-15 octombrie în golul de munte. Imagini spectaculoase cu bocanitul cerbilor au fost postate de cei de la Parcul Național Piatra Craiului.

„Boncănitul cerbilor în imagini spectaculoase suprinse în pădurile Parcului Național Piatra Craiului.

‼️ Urmăriți acest video cu sonor 

 Boncănitul cerbilor, adică perioada de împerechere a cerbilor, debutează în septembrie și se încheie în prima jumătate a lunii octombrie, în funcție de climă și altitudine. În această perioadă, a împerecherii, cerbii se luptă, folosindu-și coarnele dezvoltate, pentru supremația asupra cârdurilor de ciute.

 Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.

 Cerbul este animal erbivor adaptat zonelor montane, dar poate fi regăsit și în zonele de deal. Este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna, şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie.

 Pădurile din Parcul National Piatra Craiului asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos.

ℹ️ Parcul National Piatra Craiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 14.800 de hectare în județele #Brașov și #Argeș, din care 10.860 de hectare păduri, din acestea peste 6.000 de hectare ⛔️ fiind protejate.

credit: Mircea Verghelet, Parcul Național Piatra Craiului

 

Bocanitul cerbilor

×