x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale În Dolj, 7.800 elevi au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

În Dolj, 7.800 elevi au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

15 Oct 2015   •   18:36
În Dolj, 7.800 elevi au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

7.800 elevi din judeţul Dolj au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ)

Astfel, aproximativ 2.500 de elevi au ambii părinţi plecaţi în străinătate, 4.100 de elevi au doar un singur părinte plecat, iar alţi 1.000 de elevi au un singur părinte şi acela este plecat în străinătate.

Potrivit specialiştilor, copiii cu părinţii plecaţi în străinătate sunt afectaţi în primul rând din punct de vedere emoţional, ceea ce ar putea avea efecte negative şi asupra integrării sociale a viitorului adult. Despre aceşti copii literatura de specialitate vorbeşte ca despre 'copiii singuri acasă', iar specialiştii caută soluţii pentru a găsi rezolvare la problemele lor, în special la cele de natură afectiv-emoţională.

'Este o sintagmă des folosită şi a intrat chiar şi în literatura de specialitate: generaţia copiilor singuri acasă. Singuri acasă înseamnă copiii care au un părinte plecat în străinătate, care au ambii părinţi plecaţi în străinătate, care au întreaga familie plecată în străinătate, inclusiv bunicii. Lucrurile s-au complicat în timp destul de mult în sensul că societatea noastră pare într-o goană a existenţei, a asigurării traiului de zi cu zi. În această goană te lupţi cu viaţa, cu provocările ei, dar în lupta asta uiţi că de fapt dacă ai născut un copil, ai şi responsabilităţi vizavi de acel copil. Iar succesul şcolar al unui copil este în legătură directă cu resursele familiei: culturale, educaţionale, emoţionale, socio-economice. Să nu cădem în extremă şi să considerăm că doar resursele socio-economice sunt foarte importante. Uităm să evidenţiem că resursele emoţionale sunt câteodată de căpătâi, esenţiale, sunt nevoi care pot da impulsul, care pot asigura dezvoltarea sănătoasă, echilibrată a viitorului adult', a declarat, pentru AGERPRES, Marinela Dumitrescu, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Eucaţională (CJRAE) Dolj.

Potrivit directorului CJRAE Dolj, carenţele emoţionale din perioada copilăriei pot avea repercusiuni asupra integrării sociale a viitorului adult.

'Pierdem din vedere faptul că aceşti copii sunt copii numai astăzi, mâine devin adulţi, iar aceste carenţe emoţionale la un moment dat îl transformă pe adultul de mai târziu într-un adult care nu se poate integra social, iar efectele sunt devastatoare. Să avem puterea acum să putem să identificăm nevoile copiilor şi să ne dăm cu toţii concursul pentru a găsi cele mai bune soluţii, astfel încât să nu ne confruntăm peste câţiva ani chiar cu adulţi problemă. Dacă devenim cu toţii adulţi problemă, cine ne va ajuta să găsim soluţii pentru vremurile de atunci? Or să ajungă copiii din urmă să ne dea sfaturi, să găsească ei soluţii? Nu! Noi suntem cei care trebuie să găsim acele repere ştiinţifice, practice de orice natură astfel încât să putem să îi sprijinim pe copii pentru problemele pe care le au acum', a mai spus directorul CJRAE Dolj.

Marinela Dumitrescu a mai afirmat că cei mai mulţi dintre copiii singuri acasă se lovesc de un obstacol emoţional şi comportamental în sensul că simt nevoia să vorbească şi neavând cu cine, tind să se autoizoleze şi ajung la comportamentul de a absenta de la cursuri, iar când absentează în mod regulat mai este un mic pas până la abandonul şcolar.

'Fiecare copil este unic şi fiecare familie este unică. Noi tindem oarecum să generalizăm (...) Lucrurile pot fi oarecum stopate, putând preveni apariţia unor dezechilibre, tulburări prin simplul fapt că trebuie să ştim la momentul potrivit că acest copil nu are ambii părinţi acasă sau are doar un părinte sau în grija cui este lăsat. Să reuşim să surprindem acele particularităţi, astfel încât să putem găsi o soluţie optimă pentru copil, ca individ unic', a mai spus directorul CJRAE Dolj.

×