Lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea supraveghează traficul auto pe tronsonul Măcin-Smârdan, parte a Drumului European 87 pe care, începând de marţi, au fost impuse restricţii de circulaţie din cauza cotelor crescute ale Dunării.
"Poliţiştii din oraşul Măcin desfăşoară activităţi specifice pentru supravegherea traficului auto în perioada 15-17 martie astfel încât restricţiile impuse la finele săptămânii trecute prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Tulcea să fie respectate", a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dorin Visterneanu.
Potrivit acestuia, până în prezent nu au fost aplicate amenzi şoferilor care nu au respectat restricţiile de viteză pe digul Măcin-Smârdan.
În ceea ce priveşte restricţiile de viteză şi tonaj impuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pe două drumuri judeţene şi intrate în vigoare încă de la finele săptămânii trecute, lucrătorii IPJ Tulcea au aplicat mai multe avertismente şoferilor.
"În plus, societăţii care efectuează trecerea bac pentru autoturisme între Tulcea şi Tudor Vladimirescu i s-a pus în vedere hotărârea CJSU care vizează inclusiv restricţii de tonaj", a menţionat Visterneanu.
În perioada 15-17 martie, pe digul Măcin-Smârdan, parte a DE 87, nu este permis accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone. De asemenea, viteza maximă a autocamioanelor pe acest tronson este de 40 de kilometri pe oră, iar cea a autoturismelor este de 60 de kilometri pe oră.
Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pe Dunăre şi pe mai multe drumuri judeţene au intrat în vigoare restricţii de circulaţie, pentru a micşora impactul problemelor care ar putea să apară din cauza cotelor crescute ale fluviului. Pe Dunăre, navele şi ambarcaţiunile trebuie să circule cu viteze de până la limita producerii valurilor, astfel încât să fie protejate lucrările de apărare împotriva inundaţiilor a comunităţilor locale de pe malul fluviului.
Pe drumul judeţean Tudor Vladimirescu-Plauru, este permisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă de 20 de tone, iar pe drumul judeţean Plauru-Chilia Veche este posibil doar accesul autoturismelor cu masa maximă de 7 tone. Pentru a preveni degradarea digului-şosea Tudor Vladimirescu-Chilia Veche, viteza maximă a autovehiculelor este de 40 de kilometri pe oră.
O altă restricţie este în vigoare începând de vineri pe drumul judeţean 222M, astfel încât în satul Grindu nu mai pot ajunge decât autovehicule cu masa totală de până la 20 de tone, viteza maximă de circulaţie pe dig fiind stabilită la 40 de kilometri pe oră.
Decizia CJSU privind restricţiile de tonaj şi de viteză va rămâne în vigoare până când nu va mai exista pericolul degradării digurilor.
Potrivit Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) Galaţi, marţi dimineaţa, la Isaccea, nivelul fluviului a fost de 431 de centimetri, cu 111centimetri mai mare decât cota de atenţie şi cu 77 de centimetri mai mic decât cota de inundaţie.
La Tulcea, nivelul Dunării a fost marţi dimineaţa de 345 de centimetri, cu 25 de centimetri mai mare decât cota de atenţie şi cu 65 de centimetri mai mic decât cota de inundaţie.
Tendinţa apelor Dunării pentru următoarele zile este de creştere cu până la 20 de centimetri, conform Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ). AGERPRES/