x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Intervenție riscantă a jandarmilor montani pentru salvarea unui grup de turiști în Piatra Craiului

Intervenție riscantă a jandarmilor montani pentru salvarea unui grup de turiști în Piatra Craiului

15 Iul 2017   •   14:30
Intervenție riscantă a jandarmilor montani pentru salvarea unui grup de turiști în Piatra Craiului

Jandarmii montani din Zărnești, alături de salvamontiști, au acționat de azi-noapte și până în această dimineață, pentru a coborî din Masivul Piatra Craiului un grup de turiști din Ungaria aflat în incapacitatea de a-și continua deplasarea, din cauza întunericului.

Apelul de urgență a fost primit în jurul orelor 22.00, prin 112. Grupul care a solicitat ajutor era format din șase bărbați, patru femei și un copil în vârstă de 13 ani.

Imediat după sesizare, s-a luat legătura cu jandarmii de la Postul Zărnești pentru constituirea echipajului, aflat sub coordonarea lui Marian Blajiu. Alături de aceștia au intervenit și salvamontiști.

La un moment dat, jandarmii au reușit să ajungă la aproximativ 120 de metri față de coordonatele GPS, dar nu reușeau să-i vadă pe turiști, din cauza zonei accidentate (perete de stâncă de 50 m). De asemenea, salvamontiștii au renunțat la traseul inițial și au trecut pe cel ales de jandarmi.

Cu câteva minute înainte de ora 1.00, respectiv la aproape trei ore de la sesizare, jandarmii i-au reperat de turiști.

„Echipajul de jandarmi și lucrătorii Salvamont au recuperat toate persoanele din grup (una dintre ele a încercat să găsească poteca în întuneric și a rămas captivă într-o zonă stâncoasă, ulterior fiind recuperată), au început coborârea spre Plaiul Foii”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, Ciprian Aldea.

Din fericire, toți turiștii erau teferi și au fost coborâți cu bine până la Plaiul Foii, deși acțiunea a fost extrem de dificilă, desfășurându-se în mare parte pe întuneric, pe teren accidentat.

Înainte de a-i coborî, salvatorii montani i-au asigurat pe oameni cu corzi și hamuri, astfel încât nimeni să nu fie accidentat.

De la Plaiul Foii, cei 11 cetățeni ungari au fost preluați în această dimineață de două microbuze, pentru a fi transportați la o pensiune din localitatea Sâmbăta, unde sunt cazați.

Sursa: mytex.ro

×