Autorităţile prahovene au decis, marţi seară, suspendarea livrării în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului a laptelui produs de firma Ecolact Prod după ce 57 de copii de la mai multe şcoli au prezentat simptome ale toxiinfecţiei alimentare, având nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului produselor distribuite în cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn'.
Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat, pentru AGERPRES, că, în urma unei şedinţe, s-a decis suspendarea livrării de lapte de la Ecolact în şcoli, astfel că, în cursul zilei de miercuri, elevii nu vor primi acest produs, urmând ca de joi să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi până la finalizarea anchetei.
'S-a decis să se suspende livrarea de lapte pentru mâine (miercuri- n.r.) şi, până când ies buletinele de analiză şi se concluzionează ce s-a întâmplat, se schimbă producătorul de lapte', a declarat Paraschiv, punctând că această măsură nu vizează şi firmele care distribuie produsele de panificaţie.
Autorităţile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat produse produsele distribuite în programul guvernamental 'Lapte şi corn', doi dintre ei rămânând sub supraveghere medicală.
Ulterior, în cursul nopţii şi al zilei de marţi, alţi zece copii cu simptome similare au avut nevoie de îngrijiri medicale, unii fiind trataţi acasă, iar alţii fiind transportaţi la spital, însă fără a rămâne internaţi, au precizat reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova.
Potrivit acestora, în prezent sunt internaţi în continuare doar cei doi elevi care au rămas, luni, sub supraveghere medicală.
De asemenea, alţi 15 copii de la şcoala din comuna Ceraşu au acuzat, marţi seară, simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, toţi aceştia fiind transportaţi cu ambulanţele la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Astfel, numărul total al elevilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat lapte şi corn distribuite în şcoli a ajuns la 57.
Luni a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în unităţile de învăţământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte şi corn'.
Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat pentru AGERPRES că licitaţia a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan.
'Noi am pornit această licitaţie pentru lapte şi corn (...) încă de la sfârşitul lunii august, când am primit numărul de elevi care urmează să fie în acest an şcolar, număr pe care ni l-a dat Inspectoratul Şcolar. Între timp, (...) a fost o serie de contestaţii şi la această dată s-a încheiat contractul de furnizare lapte şi corn. Sau pierdut aproape 54 de zile din acest an şcolar. Azi a început furnizarea în şcoli a laptelui şi cornului şi sper să nu avem probleme mai departe, în sensul că şi acum suntem la Curtea de Apel. Cel care a pierdut de mai multe ori, iar CNSC nu i-a dat dreptate, acum ne-a dat în judecată, dar putem încheia contractul chiar dacă suntem în instanţă', a declarat Fabioara Ionescu.
Potrivit acesteia, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.
Firma care produce laptele distribuit în şcolile din judeţul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezenţa stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecţie alimentară la copii.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezenţa stafilococului auriu în probele respective şi ineficienţa pasteurizării.
Ulterior, reprezentanţii firmei Ecolact au anunţat că vor da în judecată autorităţile, în condiţiile în care analizele paralele au infirmat existenţa acestui stafilococ în lapte.
'Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR şi ANSVSA vin să indice ferm şi fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păuleşti contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA şi DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzaţi pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depăşiţi', se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.